Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2.297 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (523 lei), informeaza Rompres.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, in luna septembrie 2006 fata de luna precedenta, ca urmare a aplicarii prevederilor Ordonantei nr. 3/2006 privind cresterile salariale din anul 2006, etapa a doua (cu 6,0 la suta incepand cu data de 1 septembrie 2006).
Pe diferite sectoare economice, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat, in principal, acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari. Astfel, cea mai mare crestere (peste 15 la suta fata de luna precedenta) s-a inregistrat in extractia hidrocarburilor si servicii anexe.
Cresteri intre 5,0 la suta si 10 la suta s-au inregistrat in activitatile: fabricarea substantelor si a produselor chimice, prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria mijloacelor de transport rutier, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, transporturi pe apa.
Cresteri mai mici (intre 1 la suta la suta si 5 la suta) au avut loc in industria de masini si aparate electrice, hoteluri si restaurante, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, comert, tabacirea si finisarea pieilor, informatica si cercetare-dezvoltare, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, eliminarea deseurilor si a apelor uzate.
Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net din unele activitati au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici. Astfel, castigul salarial mediu net a scazut cu 15,3 la suta in industria miniera si cu 6,2 la suta in activitatea de asigurari.
Scaderi cuprinse intre 1-5 la suta s-au inregistrat in activitatile: industria altor mijloace de transport, activitatile de posta si curier, activitatile anexe si auxiliare de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene, posta si telecomunicatii, industria de masini si echipamente, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8 la suta. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 10,7 la suta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 93,1 la suta, cu doua puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2006.
Cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in invatamant (cu 8,9 la suta mai mari in septembrie 2006 fata de luna precedenta), in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou (cu 6,3 la suta) si in industria de masini si aparate electrice (4,3 la suta la salariul mediu brut), iar cele mai mari scaderi ale salariului mediu s-au inregistrat in industria miniera, unde castigul salarial mediu brut a fost de doar 83,4 la suta in septembrie 2006 fata de luna precedenta.
Sursa: Ioana Osan