Vezi VIDEO
O noua forma de plata pentru asistentii maternali se are in vedere la nivelul Ministerului Muncii. Sindicalistii maramureseni au semnalat in repetate randuri ca e nevoie de schimbarea statutului pentru acesti salariati, avand in vedere ca sunt platiti doar pentru opt ore, desi trebuie sa petreaca 24 de ore din 24 cu copiii luati in asistenta maternala. Si oficialii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) au precizat ca e nevoie de reglementari in privinta modului de salarizare al asistentilor maternali.
Sindicalistii de la Cartel Alfa Maramures au aratat ca la nivelul Ministerului Muncii au inceput sa se poarte discutii cu privire la modificarea statutului asistentilor maternali. Luna viitoare, la Predeal, va fi convocata chiar o intalnire a directorilor Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din intreaga tara pentru a se dialoga pe noile modificari legislative care ar urma sa fie facute in asistenta maternala. Pana la finele anului se spera ca va fi elaborata chiar o Hotarare de Guvern prin care sa se reglementeze modul de plata al salariatilor din acest domeniu.
“Legea nu ne permite neaparat sa gasim un spor, dar ne permite sa avem un statut special, ca nu se va mai numi salariu, ci indemnizatie si se va acorda ca si parlamentarului, deci exista posibilitatea sa identificam o forma de plata care sa acopere toate orele de plata. Din punctul meu de vedere, normal ca trebuie sa aiba salarii mai mari pentru ca nu pot responsabiliza un om 24 de ore din 24, dar sa-l platesti 8 ore”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Si oficialii DGASPC Maramures sunt de parere ca e nevoie de modificarea statutului asistentilor maternali, in conditiile in care an de an impotriva institutiei sunt intentate procese de catre sindicalisti, din cauza neplatii orelor suplimentare, actiunile in instanta dand castig de cauza asistentilor maternali.
“Meseria aceasta de asistent maternal nu o vad ca pe o meserie pontata pe 8 ore, ar trebui sa fie un alt fel de meserie, de tip familie, care sa ingrijeasca de acesti copii in baza unei indemnizatiei si sa fie compensata in functie de numarul de copii pe care-l au in ingrijire. Pentru ca nu e normal ca la un copil sa ai un salariu, la al doilea sa fie doar o indemnizatie, ar trebui sa dea sume egale pentru fiecare copil pe care il au in ingrijire”, a afirmat directorul DGASPC Maramures, Nicolae Boitor.
In prezent, salariul unui asistent maternal porneste de la circa 800 de lei si poate ajunge pana la 1.400-1.500 de lei, in functie de incadrare, vechime sau de copilul pe care il are in ingrijire. Conform conducerii DGASPC Maramures, la nivelul judetului exista 326 de asistenti maternali.
Sursa: Camelia Tocaci