Romania s-a prezentat ca o mare putere culturala la Salonul International de Carte de la Torino, a afirmat presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, intr-o conferinta de presa dedicata prezentarii bilantului participarii la acest targ.
„Prezenta Romaniei la Torino a demonstrat ca tara noastra se afla la varf in cadrul targurilor de carte, aceasta participare institutionalizandu-se si fiind remarcata si in targ si in institutiile de cultura torineze, ca si in pietele orasului unde au fost prezentate spectacole si proiectii”, a spus presedintele ICR, vorbind despre participarea Romaniei ca tara invitata de onoare la cea de-a XXV-a editie a Salonului, cea mai importanta manifestare de profil din Italia, desfasurata in perioada 10-14 mai.
El a amintit ca Romania a fost prezenta in luna mai atat la targurile de la Torino si de la Praga, dupa ce anul trecut a participat la salonul de la Madrid, iar la anul va fi prezenta la prestigioase targuri de carte de la Paris si Goteborg. In toamna lui 2013 tara noastra va gazdui a sasea runda a dialogului China-EUNIC ( Reteaua institutelor nationale de cultura din Uniunea Europeana).
„La stampa, Corriere della Sera, La Repubblica au relatat cu un aer de uimire si cu enorma simpatie prezenta noastra la salon, in ciuda faptului ca romanii nostri de acolo au dat-o uneori in bara”, a spus Patapievici, mentionand insa ca ICR a colaborat foarte bine cu o serie de asociatii ale romanilor stabiliti in Italia.
Standul national al Romaniei, „de o mare putere culturala”, dupa cum l-a caracterizat Patapievici, cu o suprafata de 400 metri patrati, a fost construit dupa un concept inovativ si interactiv, atat pentru a atrage publicul larg si specialistii, cat si pentru a ilustra productia editurilor romanesti reprezentative.
„A fost un stand in care, cred, ca dumneavoastra, scriitorii, v-ati simtit mandri ca ati fost acolo”, a spus presedintele ICR, care a informat ca, potrivit organizatorilor, acesta a fost vizitat de 9.000 de persoane, „un record absolut pentru Italia, Romania”.
Pe langa punctul informativ si libraria Humanitas, standul a inclus o zona multimedia, unde vizitatorii vor putea accesa o panorama reprezentativa pentru imaginea Romaniei, in varii domenii (literatura, teatru, arte vizuale, film, muzica, dans, turism) si un punct de informare turistica, organizat in parteneriat cu Biroul National de Turism al Romaniei in Italia.
De asemenea, in biblioteca multimedia a Standului, publicul a putut consulta e-book-uri, iar in salonul interactiv site-uri reprezentative pentru dinamica peisajului cultural din Romania.
ICR este implicat din anul 2009, in cadrul Salonului International de Carte de la Torino. Prezenta Romaniei la Salonul International de Carte de la Torino a fost coordonata de ICR, prin Centrul National al Cartii si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.
Aceasta a inclus un amplu program de manifestari culturale, focalizat pe promovarea literaturii romane, a traducerilor si a politicilor editoriale din Romania, ICR avand ca parteneri colectivul de limba si literatura italiana din cadrul Universitatii Bucuresti si Asociatia Italiana a Romanistilor.
In parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si cu Academia Civica, pe o latura a Standului a fost montata o expozitie de fotografii dedicata victimelor comunismului.
In sala de conferinte au fost organizate 30 de manifestari, cuprinzand lansarile traducerilor din literatura romana aparute in Italia de la editia precedenta a Salonului, mese rotunde propuse de Asociatia Italiana a Romanistilor, dezbateri, dialoguri intre scriitori romani si scriitori italieni, organizate de Fundatia Bellonci, care decerneaza prestigiosul Premiu literar Strega, si colectivul de limba si literatura italiana al Universitatii din Bucuresti.
Cei peste 120 de invitati – romani si italieni – ai Institutului Cultural Roman au fost scriitori, traducatori, jurnalisti culturali, editori, critici literari, profesori. Dintre acestia, s-a remarcat impresionanta prezenta a nu mai putin de 23 de scriitori, un numar record pentru o tara participanta la Salonul de Carte de la Torino.
La intalniri in cadrul Salonului sau la manifestari organizate in spatii culturale din Torino au fost prezenti, printre altii, scriitorii: Norman Manea, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, Dumitru tepeneag, Matei Visniec, Ileana Malancioiu, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Doina Rusti, Rasvan Popescu, Florina Ilis, Vasile Ernu, Floarea tutuianu, Ruxandra Cesereanu, Ana Maria Sandu, carora li s-au alaturat patru scriitori originari din Romania, care scriu sau au fost publicati in limba italiana: Eugenia Bulat, Mihai Mircea Butcovan, Ingrid Beatrice Coman, Liliana Lazar.
O premiera a reprezentat-o si numarul record de traduceri aparute in Italia in decurs de un an, de la editia din 2011 a Salonului: 22 de volume individuale, majoritatea cu sprijinul programului TPS – Translation and Publication Support Programme derulat de Institutul Cultural Roman.
La manifestarile literare care au marcat prezenta Romaniei au participat nume importante din peisajul literaturii, criticii si jurnalisticii din Italia, romanisti, traducatori, profesori universitari sau specialisti cu o experienta remarcabila in traducerea si promovarea culturii romane in Italia, dar si traducatori in plina afirmare sau inca in formare.
Alaturi de manifestarile inscrise in specificul Salonului, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a pregatit, cu sprijinul financiar al ICR si in parteneriat cu Salonul International de Carte, Fundatia pentru Carte, Muzica si Cultura, Primaria orasului Torino, Regiunea Piemonte si Provincia Torino, o serie de evenimente muzicale, teatrale si cinematografice.
Pe 9 mai, in seara premergatoare deschiderii oficiale a Salonului, la Auditorium Giovanni Agnelli din Torino a avut loc un concert de gala sustinut de soprana Anita Hartig si tenorul Teodor Ilincai, acompaniati de Orchestra Filarmonicii din Torino, dirijata de Francesco Pasqualetti.
In cadrul ceremoniei de deschidere, Piero Fassino, primarul orasului Torino, si Rolando Picchioni, presedintele Fundatiei pentru Carte, Muzica si Cultura, au fost decorati cu Ordinul Meritul Cultural in Grad Ofiter, care le-a fost conferit de presedintele Romaniei pentru „contributia exceptionala avuta la promovarea culturii si limbii romane, precum si a imaginii Romaniei in Republica Italiana”.
Pe 12 mai, in Piazza Castello din centrul orasului, si pe 13 mai, la intrarea principala a Salonului de Carte, au avut loc doua reprezentatii ale Teatrului Masca cu spectacolul Statuile, in regia lui Mihai Malaimare.
Tot pe 12 mai, pe fatada medievala a Palatului Madama din Torino, a putut fi admirata o proiectie multimedia realizata de Kotki Visuals, dedicata participarii Romaniei la Salonul International de Carte de la Torino.
Pentru a marca prezenta Romaniei ca tara invitata de onoare, la Torino, se afla in desfasurare o campanie vizuala in reteaua de tramvai si de metrou.
Sursa: Mediafax