Vezi VIDEO
Un numar impresionant de gravuri din toata lumea se pot vedea incepand de azi, 11 mai, de toti cei care vor trecere pragul Galeriilor Florean din Baia Mare. Minigravurile au fost realizate cu deosebita migala, in tehnici clasice, fiind inspirate din diverse teme care surprind oarecum zona de provenienta a artisilor. Japonia, Mexic, SUA, Franta sunt doar cateva dintre tarile de unde provin artistii, ale caror lucrari au fost expuse in Baia Mare.
Cea de-a XIV-a editie a Salonului International de Gravura Mica reuneste un numar cu mult mai mare de lucrari in comparatie cu anul trecut. In jur de 1000 de gravuri semnate de 229 de artisti din intreaga lume au fost pregatite publicului din Baia Mare. Evenimentul, o manifestare de amploare de arta contemporana a Muzeului Florean, impresioneaza prin diversitatea lucrarilor ce provin din diverse colturi ale lumii, creand privitorului, in acelasi timp, o imagine de ansamblu in ce priveste stilul artistic contemporan de abordare a gravurii.
“Este un respect deosebit pe care ti-l impune evenimentul, in primul rand prin munca enorma care s-a depus. Fiecare gravura in parte, in functie de tehnica pe care o abordeaza artistul, necesita o munca uriasa fizica lasand la o parte actul creatiei. Pe urma, ramai impresionat de felul in care se abordeaza tematica, multitudinea de tematici care ii precupa pe artisti”, a spus Mircea Bochis, curatorul expozitiei.
La fel ca la celelalte editii, organizatorii Salonului International de Gravura Mica nu le-au impus participantilor o anumita tema, singura cerinta fiind folosirea asa ziselor “tehnici de aur”.
“Am considerat ca este foarte important ca vechile tehnici, de aur sa nu se piarda. De aceea singura impunere este de a trimite doar lucrari in tehnicile clasice si nu folosind calculatorul sau a alte mijloace ultramoderne care stau la indemana tuturor in momentul de fata’, a motivat Bochis.
Gravurile vor ramane la Galeriile Florean timp de o luna. Organizatorii au precizat insa ca in perioada urmatoare va avea loc o noua expozitie cu restul lucrarilor care nu au putut fi asezate pe simeze.
Sursa: Diana Grad