Mobilizare generala in randul elevilor din Baia Mare pentru salubrizarea zonelor de agrement din municipiu si din imprejurimi. Tinerilor li s-au alaturat cadrele didactice, dar si autoritati judetene care au constatat ca Maramuresul nu sta foarte bine la capitolul curatenie. Actiunea „Let’s do it” se desfasoara in acest an in doar doua judete din tara: Maramures si Timis.
Startul actiunii „Let’s do it” s-a dat azi, 16 mai, la ora 8.00, atunci cand participantii s-au intalnit pentru a primi ultimele instructiuni si pentru a purcede in zonele in care s-a trecut la inlaturarea gunoaielor. Au raspuns prezent in jur de 1.500 de persoane. Organizatorii activitatii au remarcat ca lumea a fost foarte receptiva: de la mic la mare, toti au dorit sa dea o mana de ajutor pentru ca orasul Baia Mare si imprejurimile sa capete o fata noua.
„Astazi ne-am adunat sa continuam actiunea nationala. De data aceasta ne-am personalizat. Sunt numai doua judete, Maramures si Timis, care ne implicam in aceasta actiune sociala, in spirit civic pentru o curatenie generala la nivelul judetului Maramures. E relevant faptul ca educatia ecologica porneste din unitatile scolare. Practic cei mai receptivi au fost copiii, elevii si cadrele didactice. Avem chiar copii de gradinita care ne asteapta in Parcul Municipal”, a afirmat coordonatorul Garzii Ecologice Baia Mare, Silvia Pop.
Elevii s-au aratat dornici sa contribuie la curatarea zonelor de agrement, insa acestia au luat in calcul si posibilitatea de a se simti bine intr-un colectiv tanar.
„Mi se pare o actiune foarte interesanta, avand in vedere ca e promovata foarte mult in scoli. Elevii par destul de interesati sa vina. Eu sincer am venit pentru ca pe langa faptul ca facem ceva foarte bine pentru mediu ne mai si distram ca si colectiv de adolescenti”, a spus una dintre eleve, Roxana Ilies.
Nici dascalii nu s-au lasat mai prejos. Acestia s-au alaturat tinerilor pentru a da un exemplu pozitiv. „Cu ocazia evenimentului Let’s do it facem o ecologizare impreuna cu tinerii pentru a-i incuraja sa avem o planeta mai frumoasa, a culege deseurile aruncate de persoanele inconstiente care ar trebui sa respecte si sa faca un lucru bun pentru natura sa nu mai arunce gunoaie”, a spus profesorul Ana Maria Bud de la Liceul C.D. Nenitescu.
La randul sau, Alina Chiuzbaian, membra a Garzii Ecologice Baia Mare, a relatat ca „mi se pare o actiune binevenita pentru ca invatam elevii din scoli cum se mentine curatenia sa fie adevarati ecologisti, si cred ca e binevenita pentru ca trebuie sa invete ce inseamna a fi un bun ecologist, a mentine curatenia, a nu deteriora lucruri si a face ca Baia Mare sa fie un oras curat si frumos”.
Printre participantii actiunii s-a numarat si prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, care a recunoscut ca judetul nu arata foarte bine din punctul de vedere al curateniei. El a vrut in acest context sa traga un semnal de alarma pentru locuitorii Maramuresului pentru a fi mai responsabili in privinta deseurilor.
„Sunt atat de bucuros si mi-e plina inima cand vad copiii acestia aici, inseamna ca e salvat judetul acesta si tara. A fost ieri o delegatie din afara la Prefectura si a zis ca e atat de curat Baia Mare si s-au intrebat: «De ce aceasta actiune? Voi de ce mai faceti curatenie?» Si am zis: e bai cu judetul, e bai cu raurile, e bai cu locurile in care oamenii nu constientizeaza inca sa nu arunce mizeria. Poate o sa le transmitem ca nu-i bine: daca municipiul e curat, sa incearca sa tina curat si judetul”, a punctat prefectul Anton Rohian.
Printre zonele in care s-a desfasurat actiunea „Let’s do it” se numara Lacul Bodi, Valea Borcutului, Parcul Municipal „Regina Maria”, Valea Usturoiului, Doua Veverite si Valea Chiuzbaii.
Sursa: Camelia Tocaci