Vezi VIDEO
Festivalul Castanelor, un simbol al orasului Baia Mare, a fost celebrat in ultimii ani cu castane din import. Acest lucru este pe cale sa se schimbe, spun specialistii, care sustin cu satisfactie ca eforturile lor de a salva arborii de castan din Depresiunea Baii Mari dau roade. Castanul comestibil a fost lovit crunt de „cancerul de scoarta” in urma cu un deceniu si specialistii s-au straduit sa salveze cat mai multi copaci. Despre toate aceste stradanii au vorbit luni, 21 septembrie in cadrul unui simpozion dedicat castanului, intalnire la care au participat si reprezentantii Autoritatii Publice Locale.
„La nivel local dar si la nivel national, Baia Mare este cunoscuta prin aceasta sarbatoare. Trebuie sa ne raportam la esenta, respectiv la castan si stim foarte bine ca, mai ales noi baimarenii, ca ne-am lovit de o problema foarte serioasa, o problema foarte grava, o boala care a venit asupra rezervatiei de castani comestibili in zona Baia Mare si unde s-au facut eforturi majore, si le multumesc specialistilor, pentru a gasi o solutie, pentru a gasi un tratament, pentru a gasi o rezolvare. Este o chestiune care tine de inalta performanta stiintifica, este o chestiune care tine de salvarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale noastre, ale municipiului Baia Mare, este din perspectiva mea, ca si primar al municipiului Baia Mare, una dintre cele mai mari satisfactii ca s-a ajuns la un rezultat pozitiv din aceasta perspectiva si Baia Mare poate sa isi reconstituie tot ce inseamna fond de padure de castan, asa cum am avut odinioara si cum vrem sa avem din nou, poate chiar intr-o varianta mult mai extinsa”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Eforturile de a salva castanii din preajma municipiului nu se opresc insa aici nici pentru autoritatile locale, nici pentru specialistii implicati direct in acest proiect. Au dovedit ca se pot face lucruri bune in beneficiul baimarenilor, iar acestea vor genera la randul lor alte fapte pozitive cu consecinte in timp. Toate acestea insa necesita munca sustinuta in continuare.
„Cred ca din aceasta perspectiva merita felicitati toti specialistii cooptati in aceasta lupta impotriva acestui flagel dar trebuie felicitati si colegii nostri de la Ocolul Silvic care au facut eforturi deosebite si care au coordonat inclusiv acest proiect cu finantare europeana. Dar aici nu vorbim doar despre un proiect cu finantare europeana, vorbim despre tot ceea ce s-a muncit si tot ceea ce au crezut colegii mei silvicultori si in final au avut rezultate pozitive si au reusit sa puna in practica. De aici porneste si una dintre dorintele noastre de a institui in zona Baia Mare un regim de parc natural, bineinteles cu toate discutiile aferente, cu unii care isi doresc, cu unii care nu-si doresc, unii care sunt fericiti, unii care sunt nefericiti, unii care doresc banii, unii care doresc sanatate, unii care vor aer curat, altii care vor sa isi cumpere aerul curat in punga, tot felul de oameni si oameni pentru ca asa este societatea noastra alcatuita, si din unii cu mintea mai larga si mai luminata, altii cu mintea mai ingusta si mai conectata la alte valori care nu tin de om neaparat”, a mai spus Chereches.
In perioada 2005 – 2009 s-a desfasurat un proiect finantat cu fonduri europene in cadrul caruia au fost vaccinati si tratati castani din zona Baia Mare, iar la inventarierea facuta in anul 2012 s-a constatat ca tratamentul aplicat a avut efect. Cu toate acestea, cei direct implicati in salvarea arborelui simbol pentru Baia Mare nu au renuntat. Au aplicat tratamentul pe cont propriu.
„Dupa aceea, dupa ce s-a terminat acel proiect, domnul primar si Ocolul Silvic au venit cu ideea totusi sa mai tratam, totusi sa mai vindecam, astfel incat anul trecut si anul acesta am tratat suprafete semnificative iar tratamentele au fost mult mai eficace fata de cele anterioare, cel putin din doua motive: o data, noi am reusit sa avansam putin si sa intelegem cum se face acest tratament si a doua la mana, noi avem, din fericire, noua generatie de castani care au avut un rastimp sa se dezvolte, sa ajunga la dimensiuni optime pentru tratare”, a precizat Danut Chira de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov.
Eforturile depuse de Autoritatile Publice Locale si de specialistii in domeniu au inceput sa dea roade. O mare parte dintre castanii care au fost tratati sunt vindecati iar noii lastari de la acestia sunt sanatosi si viabili.
„Daca vorbeam acum 10 ani de o avansare uriasa cu pasi foarte mari a bolii, in defavoarea castanisurilor sanatoase, suntem deja pe partea cealalta. A inceput sa creasca suprafata care se insanatoseste in dauna celei imbolnavite. Daca e sa punem toata suprafata de care discutam, pentru ca am lucrat la planul de management al arboretului de castan comestibil, cred ca undeva suntem intre 15 si 20% din suprafata, daca ar fi sa adunam tot castanul la un loc care este deja vindecat”, a punctat Costel Bucur, director regional Carpati, paduri si arii protejate WWF.
Edilul baimarean s-a consultat cu specialistii in silvicultura si a inaintat ca idee, pentru viitor, modificarea datei de desfasurare a Sarbatorii Castanelor pentru jumatatea lunii octombrie, tocmai pentru ca participantii sa se poata delecta cu fructe culese din castanii autohtoni.
Sursa: Ana Pop