Vezi GALERIE FOTO
O petrecere total inedita a avut loc zilele trecute in Detroit, unde patru maramureseni – trei din Bogdan Voda si unul din Ieud, precum si cinci prieteni ai lor proveniti din alte zone ale tarii – toti membri ai Societatatii Culturale ”Avram Iancu” din Statele Unite ale Americii (SUA) – au organizat o sambra a oilor pentru romanii stabiliti peste ocean. Peste 700 de persoane au participat la petrecerea campeneasca, unii veniti in Detroit chiar din Florida, dar si de peste granita, adica din Canada. Vasile Simon, unul dintre cei care s-a implicat in organizare, a spus ca a fost un adevarat succes, iar satisfactia a fost mare datorita numarului mare de tineri prezenti.
Responsabili de eveniment au fost membrii Societatii Culturale Romano-Americane ”Avram Iancu” din Detroit, care s-au gandit sa organizeze un eveniment care sa ii adune pe romanii din SUA, dar si sa le aduca aminte de traditiile si obiceiurile populare de acasa.
O multime de familii de romani stabilit in SUA au venit in ”comuna Detroit” pe post de sambrasi, multi dintre ei imbracati in costume populare din zona folclorica in care s-au nascut sau cel putin cu cate un obiect de vestimentatie care sa le identifice originea. Sambra Oilor s-a desfasurat in Parcul Macedonean, iar ”ciobanii” – adica organizatorii – au avut o misiune dificila, tinand cont de numarul mare de participanti.
”Actiunea a fost o reusita. Sincer, nu ne-am asteptat la un numar atat de mare de participanti, dar mai ales la o prezenta atat de crescuta a tinerilor, care, de regula, prefera sa mearga mai degraba in cluburi. Am avut participanti din Michigan, chiar si din Florida, au venit foarte multi din Canada, asa ca a fost o petrecere chiar reusita”, a spus Vasile Simon.
In organizarea evenimentului s-au implicat Ioan Coman, Gheorghe Chindris, Vasile si Doina Simon din Maramures, Dragos si Mirela Costa din Bihor, Marioara Ionescu din Cluj, Rodica Ionescu din Bucuresti, ajutati de alti 30 de romani stabiliti in State si care au dorit ca Sambra oilor din Detroit sa fie un moment memorabil.
Asa a si fost pentru ca rare sunt ocaziile in care in SUA se serveste lapte acru de oi, branza si urda, mamaliga cu branza si carnati, ciorba de miel, mamaliga cu tocanita de pui, pita cu slanina, sarmale si, bineinteles, mici.
Pentru meniul traditional s-au folosit vreo patru saci de faina de malai, vreo cinci galeti de lapte acru de cate 30 de kilograme fiecare, de zeci de caserole cu carne tocata pentru mici si pentru ”friptanele” cu care au fost imbiati sambrasii. Toate au fost stropite cu horinca, vin si bere, insa ospatul s-a incheiat cu placinta cu branza si inghetata.
Vasile Simon a spus ca mamaliga si balmosul au trecut cel mai repede, dar si micii au fost la mare cautare. Aprovizionarea nu a fost usoara, pentru ca americanii – obisnuiti doar cu meniurile fast-food si cu semipreparatele – nu vand in magazine nici carne de mici, nici lapte acru. De exemplu, laptele acru a fost cumparat de romani de la o comunitate Amish de langa Detroit – ai carei membri traiesc ca in urma cu un secol si care se ocupa cu cresterea animalelor si cultivarea pamantului.
Membrii Societatii Culturale Romano-Americane ”Avram Iancu” din Detroit au fost extrem de multumiti de rezultat, asa ca se gandesc deja la urmatoarele petreceri campenesti pe care le vor organiza impreuna cu romanii stabiliti in America. O alta actiune va fi in decembrie, de Ziua Natioanala a Romaniei.
Sursa: Meda Muntean