Sambata, 3 mai, sisestenii au iesit la padure, pentru a masura laptele oilor aflate la stana. Inca de la primele ore ale diminetii, gospodinele au inceput sa pregateasca bucatele pentru ”petrecerea” din mijlocul naturii. Sosind rand pe rand, sisestenii si-au asezat patura, instalandu-si fiecare familie ”tabara”.
Dupa ce preotul din sat a sosit si el, toata lumea s-a adunat pentru a asculta slujba religioasa. Dupa aceea, asa cum datina cere, preotul a sfintit tarcul plin cu oi, sfintind, totodata, si tarinile. Apoi, s-a dat startul mulsului de oi. Laptele muls a fost dus apoi la seful de stana, care l-a masurat si a notat intr-un caiet cat lapte a avut fiecare si cate animale detine. Potrivit acestuia, sambra sau masurisu’ oilor se tine de obicei dupa ce animalele ies la pasunat, mai exact dupa data de 1 mai, deoarece, pana la aceasta data, oile nu au voie sa calce pe proprietatea statului, ci doar pe cea privata. Mai mult, se alege ziua de sambata pentru ca lumea este libera.
Titlu din ziar:
La Sisesti
Balmos si focuri de tabara la sambra oilor
Revista presei din Baia Mare – 5 mai 2008. Glasul Maramuresului
Citeste si:
Sambra oilor sub Satra Pintii
22 aprilie 2007
Sursa: Gabriela Marian
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult