Vezi VIDEO
Din ce in ce mai multi maramureseni ajung in cabinetele stomatologice si le solicita medicilor o albire cat mai rapida a dintilor. Totusi, pentru a ajunge la culoarea mult-visata, pacientii trebuie sa stie ca „repede” nu este similar cu „sanatos”, iar ca un astfel de procedeu este destul de lung si poate avea efecte secundare.
Medicii stomatologi spun ca exista mai multe metode de albire, unele care pot fi utilizate de pacienti la domiciliu, si altele care sunt folosite doar in cabinetele de specialitate, acestea din urma fiind si cele mai sigure.
„Marea majoritate a populatiei doreste sa isi imbunatateasca estetica dentara. Exista mai multe sisteme de albire. Cel care il foloseste pacientul, individual, la domiciliu, folosind o pasta de dinti pentru albit si geluri pe baza de peroxid. Pe urma sunt albirile care sunt initiate de medici si le finalizeaza pacientul acasa, cu un control repetat la cabinet. Nu in ultimul rand sunt sistemele «in office» care au loc la cabinet, sub controlul strict al medicului, care sunt si cele mai sigure, dupa parerea mea”, a explicat medicul primar stomatolog Irina Copcea.
In functie de procedeul ales, pot aparea diverse efecte secundare, precum durerile de dinti si gingii, distrugerea smaltului sau a radacinii dintilor, alergii sau iritatii, mai ales daca tratamentul este facut la domiciliu. „Efecte secundare pot aparea intotdeauna, de asta este de preferat o albire care sa aiba loc in cabinet, pentru ca pot aparea sensibilitati, pot aparea hiperestezii”, a precizat medicul primar stomatolog.
Pentru un tratament corect este indicata vizita la medic, iar o astfel de procedura, completa si controlata, poate dura pana la cinci saptamani, cu minimum opt sedinte de albire si cu doua saptamani de tratament de remineralizare a smaltului.
„Un tratament corect de albire a dintilor dureaza cam 2-3 saptamani, dupa care este indicat, pe o perioada de alte doua saptamani, purtarea unei gutiere cu un gel de remineralizare a smaltului, deoarece albirea dentara produce o demineralizare a smaltului. Deci un tratament corect condus dureaza cam cinci saptamani, iar in mod normal sunt necesare intre opt si 12 sedinte de albit, pentru ca altfel se produce o albire brutala, cu efecte secundare si pentru pulpa dintelui. Pot aparea necroze pulpare, pot aparea pulpite datorita procedurii de albire, pot aparea sensibilitati, de aceea o albire cu un peroxid cu concentratie mica, 10-15% necesita un timp mai indelungat, dar este mult mai benefica pentru sanatatea dintelui”, a precizat Irina Copcea.
Preturile unui astfel de tratament difera, in functie de produsele alese si de producatorii acestora si incep de la circa 300 lei, putand insa ajunge chiar si pana la 1.500 lei.
Sursa: Tania Purcaru