Vezi VIDEO
Animalele de companie le fac bine copiilor. Specialistii spun ca un catel sau o pisica pot creste nu doar imunitatea celor mici ci si gradul lor de comunicare si responsabilizare, inca de la varste fragede. In plus, un prieten necuvantator ii poate ajuta pe copii sa se dezvolte corect si din punct de vedere emotional.
Unii medici le recomanda parintilor sa-i cumpere celui mic un animal de companie inca de la varsta de cateva luni, pentru ca astfel il vor ajuta sa-si dezvolte un sistem imunitar puternic. Totusi, acest pas trebuie facut cu responsabilitate, spun specialistii, astfel ca nu trebuie luat si dus in casa un catel de pe strada, fara a fi in prealabil deparazitat si imunizat corespunzator.
„Este foarte bine sa ai un animal de companie. Marea majoritate dintre noi, care am trait acum cativa zeci de ani, aveam in curte catel, purcel, gaini si sa stiti ca imunitatea noastra era mai una decat cea a copiilor care traiesc astazi intre patru pereti de beton, unde totul este supra-curatat, supra-sters si dezinfectat. In felul acesta nu mai au imunitate suficienta. Un animal nu numai ca iti da o stare de bine, dar iti si intareste imunitatea”, a explicat medicul Gheorghe Lascu.
Psihologii considera ca apropierea copiilor de animalele de companie are un rol important in dezvoltarea emotionala a micutilor. „Animalele pot ajuta foarte mult in dezvoltarea emotionala a copiilor, cum ar fi dezvoltarea stimei de sine, incurajarea responsabilitatilor si, prin jocul pe care copiii il au cu animalele, putem descoperi lucruri pe care ei nu au curajul si puterea sa ni le spuna”, a declarat psihologul Maria Cristina Oanea.
Specialisti spun ca incepand de la varsta de patru ani, copilul poate incepe chiar sa aiba grija de animalul sau de companie si astfel sa devina mai responsabil si, totodata, mai comunicativ, impartasind experientele prin care trece.
„Dupa varsta de 4-5 ani copilul este mult mai responsabil si il putem angaja inclusiv in alegerea unui animal de companie, il lasam sa contribuie la aceasta alegere si il responsabilizam in a avea grija de el, nu prin faptul ca il lasam sa se ocupe doar el de cresterea acelui animal, ci impreuna facem echipa”, a explicat psihologul.
Animalele de companie sunt indicate inca de la cele mai fragede varste, insa nu si in cazul in care copiii sufera de diverse forme de alergii sau de astm.
Sursa: Tania Purcaru