Vezi VIDEO
Astenia de primavara nu este doar un moft, spun specialistii, ci mai degraba o realitate pe care organismul uman o simte, an de an, la trecerea de la iarna la primavara. Pe fondul incalzirii vremii, a luminii soarelui, dar si a carentelor in vitamine, oamenii resimt acut oboseala si starile de slabiciune.
Imediat dupa venirea primaverii, organismul isi cere drepturile si iese din „hibernare”, spun psihologii, iar aceasta perioada este una care se manifesta prin ameteli, stari de anxietate si chiar atacuri de panica. In aceasta perioada apare senzatia de oboseala generala, din cauza scaderii endorfinei, hormonul care ne da starea de fericire. Astfel, in fiecare primavara ne simtim mai obositi, mai epuizati.
„ Astenia de primavara nu este un moft, ci este pe bune. Ea se manifesta prin cateva simptome, cum ar fi ameteala, anxietatea, pe alocuri chiar si cu atacuri de panica. Aceasta stare apare ca urmare a revenirii soarelui, brusc. Corpul uman a fost obisnuit cu iarna, am fost in stare de hibernare, iar acum, dintr-o data, corpul, la fel ca si natura, trebuie sa se adapteze noilor conditii meteo. Este important ca oamenii sa cunoasca toate aceste detalii si sa trateze aceste stari cu seriozitate. Astenia de primavara poate tine de la cateva zile, la cateva saptamani”, a declarat psihologul Maria-Cristina Oanea.
Medicii spun ca remediile sunt la indemana tuturor si implica in primul rand o alimentatie sanatoasa, bazata pe legume si fructe, dar si multa miscare in aer liber.
„Simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele ale depresiei, doar ca nu este depresie. Trucurile pentru a depasi aceasta perioada sunt foarte simple – mult sport, o alimentatie care sa contina multe legume si fructe, multa apa si sucuri naturale si multa odihna”, a adaugat psiho-terapeutul baimarean.
Specialistii spun ca o alta cauza a asteniei de primavara este stresul, motiv pentru care este indicat ca in aceasta perioada oamenii sa se odihneasca suficient, dar si sa iasa cat mai des in natura si sa profite astfel de razele soarelui.
Sursa: Tania Purcaru