Vezi VIDEO
Ministerul Sanatatii va dezvolta un nou subprogram pentru bolnavii de leucemie acuta, care se va desfasura in cadrul Programului National de Oncologie. Acesta are drept obiectiv stabilirea unui diagnostic corect, fapt care va permite initierea tratamentului adecvat pentru leucemiile grave sau acute, dar si monitorizarea pacientilor.
Noul subprogram va fi finantat din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. In cadrul sau vor fi decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara pentru diagnosticarea leucemiilor acute. Anual, de acest program vor beneficia în medie 800 de pacienti cu leucemie acuta.
Medicii specialisti spun ca tratamentul leucemiei acute a evoluat extrem de mult in ultimii ani, astfel ca acum se merge pe terapia tintita, insa costurile medicamentatiei se ridica la circa 1.800 lei pe luna.
“Leucemia este o boala a sangelui, o proliferare necontrolata, maligna, a celulelor albe din sange. Depistarea trebuie facuta, daca se poate, inca de ieri. Este foarte importanta o depistare extrem de precoce, ca sa avem rezultate cu tratamentul pe care il aplicam. Tratamentele care se aplica acum nu mai sunt tratamente generale, care se fac in mai multe tipuri de leucemii. Evolutia a fost extraordinara in ceea ce priveste tratamentul leucemiilor, iar el se axeaza pe terapia tintita. Fiecare tip de leucemie sau suptip are terapia lui. Si tocmai de aceea avem remisiuni complete si rezultate bune, pentru ca trebuie sa fii foarte atent cum aplici acest tratament. Costul medicamentelor se ridica la suma de 1.800 lei pe luna”, a explicat medicul Cristina Truica, sefa sectiei de Hematologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta.
Maramuresul ocupa locul doi la nivel national in ceea ce priveste incidenta acestei boli, intre 4 si 6 persoane fiind diagnosticate lunar cu leucemie acuta.
“Cazuri noi pe an sunt 48 si ma refer aici la leucemia acuta, in medie 4-6 pe luna, dar cazurile care sunt in evidenta si sunt vindecate, adica in remisiune completa dupa 5-7 ani de evolutie, sunt in jur de 500. Raportat la statistica pe tara, este de doua ori mai mult decat media. Practic, dupa Timis, suntem pe locul 2, suntem urmatorii. Cam fiecare dintre noi poate face leucemie acuta de patru ori pe an, dar nu o facem. Poluarea, stresul, alimentatia, toate acestea contribuie la declansarea ei”, a adaugat Cristina Truica.
Leucemiile acute sunt afectiuni intalnite destul de des la populatia tanara, cu un impact enorm asupra vietii.
Sursa: Tania Purcaru