Guvernul a alocat la rectificare 150 milioane de lei pentru Ministerul Sanatatii, fonduri la care care se adauga 350-400 milioane de lei estimati sa fie colectati din taxa clawback, banii urmand sa fie folositi pentru functionarea spitalelor si plata obligatiilor restante pentru bunuri si servicii.
Ministerul Sanatatii arata azi, 28 octombrie, intr-un comunicat de presa transmis agentiei MEDIAFAX, ca cei 150 de milioane de lei alocati institutiei la rectificarea bugetara, precum si 350-400 de milioane de lei estimati sa fie colectati din taxa de clawback vor fi fi transferati catre Fondul Unic de Asigurari de Sanatate.
Banii vor fi folositi pentru functionarea spitalelor, dar si pentru plata obligatiilor restante, reprezentand bunuri si servicii cu termen de plata mai vechi de 90 de zile, achizitionate de unitatile sanitare publice cu paturi, indiferent de reteaua sanitara din care fac parte, a precizat Ministerul Sanatatii.
„La aceasta rectificare bugetara, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reteaua regionala de spitale de urgenta„, a adaugat Ministerul Sanatatii.
De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetara prevede ca fondurile Ministerului Sanatatii sa poata fi suplimentate din rezerva de stat in caz de necesitate.
In contextul rectificarii bugetare, Ministerul Sanatatii a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de patru milioane de lei pentru a asigura finantarea corecta a programelor nationale de sanatate, prin aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare.
Premierul Victor Ponta a cerut recent ministerelor Sanatatii si Finantelor sa se asigure ca finantarea spitalelor va fi previzionata corect si mult mai realist in bugetul pe anul viitor decat in cel din 2012, astfel incat autoritatile sa nu mai fie obligate sa intervina in ultimul moment in ajutorul spitalelor.
Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate analizeaza situatia fiecarui spital in parte, ca urmare a ordonantei care permite noi angajamente bugetare doar dupa plata datoriilor, analiza luand in calcul numarul de internari efectiv realizate pana in octombrie si estimarea de cazuri pana la finele anului.
In urma acestei analize, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti.
Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, declara pentru Mediafax ca ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de minister, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii, deficitul in sistem fiind de 700 de milioane de lei.
Guvernul a emis, in 1 septembrie, Ordonanta de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede ca „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale”.
Ordonanta vizeaza si spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anuntat de premierul Victor Ponta, fiind de 700 de milioane de lei in functionarea spitalelor, situatie care pune unitatile sanitare in situatia de a fi inchise, dupa cum spun managerii de spitale.
Sursa: Mediafax