Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA a dat publicitatii un nou raport asupra cantitatilor de sare continute in alimente preambalate comercializare de magazine, cum sunt pizza, mancarurile gatite preambalate sau mezelurile, informeaza worldreportnow.com.
Expertii sustin ca atunci cand se consuma o cantitate excesiva de sare, aceasta poate genera probleme serioase de sanatate precum tensiunea arteriala marita, principala cauza a afectiunilor cardiace si a atacurilor cerebrale.
Linda Schieb, specialista in epidemiologie la departamentul de cardiologie si prevenire a accidentelor cerebrale din cadrul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, membra a echipei de cercetatori care a efectuat studiul a explicat modul in care echipa sa a analizat alimentele preambalate care se gasesc in magazinele alimentare.
Potrivit rezultatelor acestei analize, mai bine de 50% dintre alimentele preambalate din comert depaseau prescriptiile Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA — Food and Drug Administration) din SUA privind continutul de sare.
Cercetatorii au utilizat date culese din 52 de magazine aflate in trei districte electorale din SUA. Studiul este reprezentativ pentru o jumatate din tara, exceptand magazinele Wal-Mart Stores, lantul comercial cu cele mai mari venituri din lume, precum si asociatiile din comertul de antrepozit, scrie worldreportnow.com.
Studiul a scos la iveala faptul ca 70% dintre produse, incluzand pizza si amestecurile de produse cu paste fainoase sau cu carne depaseau nivelul de sodiu prescris de FDA.
De asemenea, s-a constatat ca 50% pana la 70% dintre supe, mezeluri si sandviciuri nu se conformau cu nivelurile recomandate de FDA privind consumul zilnic de sare.
Potrivit cercetatorilor, au fost identificate unele alimente care corespundeau indrumarilor FDA, precum gustarile, painea si branzeturile.
Linda Schieb a explicat ca cea mai mare parte a consumului uman de sare provine din alimentele procesate sau servite la restaurante. Ea recomanda citirea etichetelor inainte de a cumpara unele produse si alegerea alimentelor care au cel mai mic continut de sodiu.
Consumul zilnic de sodiu recomandat persoanelor sanatoase este de 2.300 miligrame (2,3 grame). Expertii sustin ca modul cel mai eficient de a evita consumul exagerat de sare este acela de a avea o paleta culinara cat mai larga. In loc de a manca doua sandviciuri, unul dintre ele poate fi inlocuit cu fructe proaspete precum un mar sau o banana.
Expertii in nutritie ii sfatuiesc pe consumatori sa manance acasa pentru ca astfel devin raspunzatori pentru prepararea hranei si se pot feri sa presare prea multa sare peste mancare, mai scrie worldreportnow.com.
Sursa: Agerpres