O anumita alimentatie, un stil de viata activ si legaturile sociale puternice se numara printre secretele longevitatii centenarilor, potrivit slate.fr. Dan Buettner, realizator la National Geographic, spune ca, pentru a atinge venerabila varsta de 100 de ani, este necesara respectarea unui anumit stil de viata.
Dupa sute de interviuri cu unele dintre cele mai in varsta persoane din lume, Buettner a ajuns la concluzia ca exista cinci „zone albastre” pe glob, regiuni din Europa, America si Asia, unde traiesc cele mai mari concentratii de centenari.
In 2008, Buettner a lansat o carte in care descrie aceste stiluri de viata particulare, iar, la inceputul lunii aprilie, realizatorul TV a publicat o continuare a volumului, „The Blue Zones Solution”, consacrata in special alimentatiei. Potrivit acestuia, oamenii ar trebui sa respecte aceste reguli pentru a eficientiza lupta impotriva unor maladii precum diabetul, obezitateaa, bolile cardiovasculare.
Astfel, locuitorii „zonelor albastre” evita sedentarismul, au o viata sociala bogata, isi rezerva timp sa se destinda, fac parte din comunitati si au legaturi familiale puternice. Insa si alimentatia este un factor important.
Punctele comune ale acestor „zone albastre” sunt numeroase: cina sau pranzul trebuie sa fie masa cu cel mai mic aport caloric, se pune accentul pe legume, in special pe leguminoase, consumul de carne este foarte mic, cu portii de maximum 85 – 110 grame, de cel mult cinci ori pe luna.
In plus, acesta explica faptul ca fiecare zona este caracterizata prin alimente care favorizeaza longevitatea. Pe insula Ikaria, in Grecia (supranumita insula pe care oamenii uita sa moara), regimul alimentar nu este cel mediteranean clasic. Se pune accentul pe cartofi, lapte de capra, miere, leguminoase (mai ales naut, linte), legume salbatice, fructe si cantitati extrem de mici de peste. Lor li se adauga feta, lamaile si ierburi precum salvie si maghiran, utilizate zilnic la prepararea hranei.
In Sardinia se consuma mult lapte de oaie, branza precum pecorino, o cantitate moderata de glucide, lipie, paine de orz, fenicul, naut, linte, rosii, migdale, un pahar de vin zilnic.
Nu numai regimul mediteranean favorizeaza longevitatea, ci si cel japonez. In Okinawa, centenarii si-au pastrat obiceiul de a manca zilnic un aliment provenind din pamant si unul provenind din mare. Printre alimentele consumate aproape zilnic se numara castravetele amar, tofu, usturoiul, orezul, ceaiul verde, ciupercile shiitake, infuzii de plante medicinale.
In Loma, California, o comunitate de adventisti isi datoreaza longevitatea exceptionala faptului ca nu beau alcool, nu fumeaza si nu danseaza. In plus au adoptat un regim „biblic”, pe baza de cereale, fructe, nuci si legume, fara zaharuri rafinate. Toti membrii comunitatii consuma doar apa, iar unii dintre ei mananca cantitati extrem de mici de carne si peste. Alimentele-fetis: avocado, somon, nuci, fasole boabe, paine integrala si lapte de soia.
Alimentatia din peninsula Nicoya, din Costa Rica, se caracterizeaza prin cele trei mari „surori” ale agriculturii latino-americane – fasolea, porumbul si dovleacul -, alaturi de papaya, cartofi dulci, banane, fructe de palmier, multa vitamina A si C. Apa de pe aceasta peninsula este foarte bogata in calciu.
Sursa: Mediafax