Vezi VIDEO
Atentie ce alimente consumati atunci cand urmati un tratament medicamentos. Indiferent ca vorbim despre banalul sirop de tuse sau despre o simpla pastila de paracetamol, exista numeroase medicamente care interactioneaza in mod nefericit cu unele alimente. Marea majoritate a acestor efecte sunt cauzate de faptul ca unele medicamente si alimente sunt metabolizate de aceleasi enzime, astfel ca administrate deodata ele intra in conflict, iar efectul tratamentului este mult diminuat.
Specialistii in nutritie atrag atentia vizavi de administrarea medicamentelor si recomanda un consult de specialitate inainte de inceperea unui tratament. De asemenea, este extrem de important ca pacientii sa respecte intocmai indicatiile privind momentul administratii, adica inainte sau dupa masa. Orice abatere de la programul recomandat poate fi chiar periculoasa, spun medicii, mai ales in cazul unora dintre antidiabeticele orale, care daca sunt luate „dupa ureche” pot duce la hipoglicemie.
„Exista o lista intreaga publicata de Agentia Americana pentru Medicamente, cu privire la interactiunile dintre unele medicamente si anumite alimente. Nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte tare acest aspect, atata timp cat nu facem excese cu produsele din anumite grupe alimentare. Oricum, este bine ca, inainte sa luam orice fel de medicament, sa discutam cu medicul despre posibilele interactiuni pe care respectivul medicament le are cu anumite grupe de alimente si cu momentul corect al administratii medicamentului vizavi de mesele zilnice”, a explicat medicul nutritionist Cristina Nita.
Printre combinatiile care trebuie evitate se numara citricele si siropul de tuse, lactatele si antibioticele din gama tetraciclinelor, somonul afumat si antidepresivele, sucurile de fructe si medicamentele pentru alergii, respectiv alcoolul si paracetamolul.
„In acest sens am putea da multe exemple, poate unele din cele mai la indemana sunt medicamentele antidiabetice orale, care trebuie sa respecte un program riguros de administrare, in functie de orarul meselor, iar in ceea ce priveste efectiv interactiunea medicamentului cu un aliment, un exemplu clasic este cel al statinelor, medicamente care se administreaza pentru scaderea colesterolului, moment in care ar trebui sa evitam consumul de grapefruit sau sucul de grapefruit, din cauza ca atat statinele, cat si acest fruct se metabolizeaza prin aceeasi enzima hepatica si atunci ele sunt la concurenta unul cu celalalt, iar efectul medicamentului este diminuat”, a explicat medicul Cristina Nita.
Grapefruitul trebuie evitat si in timpul administrarii altor tipuri de tratamente, de exemplu a celor impotriva bolilor de inima, a epilepsiei sau cancerului, in unele tratamente pentru prostata sau cand se administreaza medicamente antialgice, hormoni sau anticonceptionale.
Sursa: Tania Purcaru