Vesti bune pentru localnicii din Ulmeni si satele apartinatoare. Din 15 octombrie se deschide Centrul de Permanenta. Bolnavii care vor avea nevoie de ajutor medical nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze pana in Baia Mare pentru o urgenta la miez de noapte. O vor putea face direct la ei in localitate, unde timp de 24 de ore le vor sta la dispozitie un medic si un asistent. Totodata, autoritatile locale si reprezentantii CAS se zbat sa doteze localitatea cu o ambulanta.
La Ulmeni, se lucreaza de zor la reparatia dispensarului din localitate. Din 15 octombrie aici va functiona un Centru de Permanenta, care va sta la dispozitia bolnavilor non-stop. Lucian Morar, primarul localitatii, a declarat ca proiectul este unul mai vechi, insa nu a putut fi pus in aplicare din lipsa de fonduri.
”Este de o importanta majora pentru locuitorii din Ulmeni si cele 7 sate apartinatoare, deoarece distanta pana la spitalul din Baia Mare este foarte mare. In acest moment primaria se ocupa de reparatii, e adevarat unele minimale, pentru ca bolnavii sa aiba parte de un minim de confort. Am investit peste 300 de milioane de lei vechi in reabilitare si tragem tare pentru ca in 15 octombrie sa ii putem da drumul”, a spus primarul.
Centrul de permanenta are ca si obiectiv acoperirea cu servicii medicale a populatiei din localitatea Ulmeni, cat si a localitatilor arondate acesteia si anume: Somes Uliac, Vima, Arduzel, Ticau, Manau, Tohat, Chelinta, Gardani, Salsig.
„Infintarea acestui centru de permaneta ar fi extrem de importanta si utila, nu numai pentru populatia din mediul rural, dar si pentru sistemul de sanatate in general si ar avea ca rol principal continuitatea asistentei medicale primare dupa programul de activitate al cabinetelor medicilor de familie din zona respectiva”, a spus primarul localitatii.
Seful CAS Maramures, Alexandru Deac, s-a deplasat personal in teritoriu si a participat la intrunirile care au avut ca si scop concretizarea acestui proiect. „Putem sa estimam ca pana la sfarsitul lunii octombrie Centru de Permanenta Ulmeni isi va incepe activitatea iar acest fapt va duce la o crestere a adresabilitatii si calitatii actului medical care se vor reflecta intr-o crestere a starii de snatate a a populatiei din zona respctiva”, a declarat purtatorul de cu vant al CAS, Claudia Ganea.
Deocamdata problemele sunt mai complicate in ceea ce priveste personalul medical, pentru ca medicii nu prea se inghesuie sa lucreze in acest centru. Deocamdata doar 5 medici de familie activi si 2 medici pensionari – din localitatatiile Ulmeni, Farcasa, Miresu Mare, Somes Ulieac, Salsig – si-au exprimat intentia.
„Acestia vor fi sprijiniti cu cheltuielile de intretinere din buget de la Consilul Local Ulmeni, iar medicii de familie care isi vor desfasura activitatea serviciile vor fi decontate de noi din bugetul Ministerului Sanatatii prin CNAS adica noi, CAS Maramures”, a spus Claudia Ganea.
Un astfel de centru de permanenta ar putea include si puncte de ajutor SMURD sau substatii de ambulanta. Ar putea sa fie infiintat chiar un centru de sanatate in regim de policlinica care sa asigure asistenta medicala de specialitate pe baza programarilor medicilor specialisti in interne, cardiologie, chirurgie, obstetrica ginecologie, diabet zaharat. Acesta este insa un alt proiect pe care primarul vrea sa il vada aplicat cat de repede.
Sursa: Dana Lazar