Vezi VIDEO
Mii de bolnavi de cancer din Maramures au ramas, la finalul anului trecut, fara una dintre cele mai importante metode de tratament. Centrul de Radioterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta a fost inchis dupa ce sursa de radiatii a singurului aparat aflat in dotarea celei mai mari unitati sanitare din judet s-a epuizat. Inca de atunci toti bolnavii care au nevoie de un astfel de tratament au fost obligate sa faca drumuri, uneori chiar saptamanale, la clinici specializate din Oradea sau Cluj-Napoca.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca in acest an vor fi deschise 15 centre de radioterapie, iar conducerea Spitalului Judetean spera ca unul dintre ele sa fie in Baia Mare. “In Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare a existat un aparat de terapie a carui sursa s-a epuizat. Pentru a o inlocui este nevoie de aproximativ 200.000 euro doar pentru dezafectarea ei. Ca sa o repunem in functiune ne-ar mai trebui alte 300.000-400.000 euro. Sunt bani multi, de care noi nu am avut cum sa facem rost”, a declarat dr. Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judetean.
Rolul radioterapiei in tratamentul diverselor forme de cancer este unul extrem de important. Cu toate acestea, doar 30% dintre bolnavii din Romania pot beneficia de acest tratament, care este si unul extrem de scump.
“Sunt tumori canceroase foarte sensibile la radioterapie. Tratamentul cancerului este un tratament multi-modal. Se intervine chirurgical, chimioterapic si radioterapic si toate cele trei metode au beneficiul lor, pentru ca ceea ce nu se poate extirpa chirurgical este tratat radioterapic sau chimioterapic. Din pacate, capacitatea de tratament radioterapic in tara este de doar 30%. Restul de 70% dintre pacienti nu pot beneficia de acest tratament, care este si foarte costisitor, putand ajunge si la 5.000 euro pentru un bolnav”, a explicat dr. Vasile Pop.
Ministrul Nicolae Banicioiu a precizat si faptul ca, odata cu uniformizarea costurilor intre mediul privat si cel de stat, pretul unei sedinte de radioterapie va scadea pana la aproape de 1.000 de euro, chiar si in clinicile private, astfel ca tot mai multi pacienti sa poata beneficia de aceste tratamente, vitale in lupta cu boala.
Sursa: Tania Purcaru