A creste la tara, in preajma unei ferme de vaci, este un mod foarte sigur de protectie impotriva alergiilor, febrei fanului si astmului, conform unui nou studiu publicat in revista ‘Science’ si realizat de o echipa internationala de cercetatori. Acestia au mentionat ca astfel de ferme au mari cantitati de praf cu un larg spectru de bacterii provenite de la grajduri, informeaza agentia DPA.
Cercetatorii sustin ca o toxina continuta in bacterii, cunoscuta sub numele de endotoxina, toceste raspunsurile imune inflamatorii ale copiilor, subliniind ca efectul ei protector a fost observat si in gospodariile neagricole in cazul in care acestea au o mare expunere la praful din saltele sau de pe podelele din bucatarie.
Pentru testarea conexiunii dintre endotoxina si protectia antialergica, cercetatorii au expus soareci de laborator la toxina respectiva o data la doua zile, timp de doua saptamani. Soarecii au fost pusi apoi in contact Apoi ei au pus in contact cu acarieni din praful de casa, declansatori de alergie si astm, si au descoperit ca soarecii nu au dezvoltat simptome alergice. Insa soarecii dintr-un grup de control neexpusi in prealabil la endotoxina au prezentat astfel de simptome.
Se pare ca expunerea la endotoxina a protejat soarecii prin prevenirea procesului in cadrul caruia celulele lor pulmonare epiteliale genereaza molecule pro-inflamatorii, au afirmat cercetatorii. Potrivit lor, efectul protector a depins de nivelul satisfacator al asa-numitei enzime A20 din plamani.
Revenind la oameni, cercetatorii au expus celule pulmonare umane la endotoxina si au constatat ca expunerea regulata a produs un raspuns inflamator imun mai redus in cazul persoanelor sanatoase decat in cel al persoanelor suferind de astm, al caror nivel al enzimei A20 este, de asemenea, mai scazut. Utilizand date stranse pentru un alt studiu de la circa 1.700 de copii crescuti in preajma fermelor din Europa, cercetatorii au descoperit totodata ca cei cu alergii respiratorii aveau o variatie genetica care a provocat niveluri scazute ale enzimei A20, mai noteaza DPA.
Sursa: Agerpres