Fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Irimie, a declarat, azi, 9 aprilie, ca actualul sistem de coplata nu acopera nici macar cheltuielile de administrare, aratand ca rolul acestei taxe in negocierea cu FMI a fost sa modereze accesul la sistemul sanitar, pentru a limita abuzurile.
Irimie a declarat, intr-o conferinta de presa, ca introducerea coplatii a fost negociata cu FMI in anul 2009, de fostul ministru PSD al Sanatatii, Ionut Bazac, iar rolul acestei taxe era pentru o mai buna gestiune a resurselor in sistemul sanitar. El a explicat ca aceasta coplata se numea „tichet moderator de sanatate” si avea rolul de a constientiza populatia ca accesul la sistemul sanitar costa, iar prin plata unor sume sa se modereze accesul pentru cei care abuzeaza, cum ar fi cei care solicita investigatii RMN desi nu intotdeauna este recomandat un astfel de examen.
Irimie a explicat ca, initial, coplata era destinata fiecarui sector, de la medicii de familie si pana la spital, dar ca acum coplata nu mai are rolul stabilit initial. „Cu ceea ce strang ei nu vor acoperi costul chitantelor, nu acopera cheltuielile de administrare”, a spus Irimie. El s-a intrebat de ce nu se introduce cardul national de sanatate, care ar asigura o evidentiere clara a serviciilor medicare oferite, dar ca ar insemna si o reducere a „increngaturii” intre farmacisti, medici si firme de distributie.
Fostul secretar de stat in MS a mai spus ca initiativa actualei conduceri a ministerului de a organiza achizitii de medicamente, materiale medicale si aparatura medicala va deveni periculoasa pentru sistem. Irimie a mai sustinut ca in ceea ce priveste achizitiile pentru ceea ce bugeteaza Ministerul Sanatatii, programe nationale si aparatura, se justifica aceste achizitii centralizate, dar ca se doreste ca acest tip de achizitii de medicamente si materiale sanitare sa fie facut si pentru spitale. Irimie s-a intrebat cum vor fi facute aceste achizitii centralizate, in conditiile in care ordonatorul principal de credite sunt presedintii de consilii judetene sau primarii.
El a apreciat drept glume initiativele ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a desfiinta directiile de sanatate publica, casele judetene de asigurari de sanatate sau faptul ca va exista un sistem prin care vor fi platiti diferit medicii, dupa competente.
Sursa: Mediafax