Vezi VIDEO
Debutul lunii septembrie coincide cu startul la cumparaturile pentru scoala. Unul dintre cele mai importante achizitii in acest sens este si geanta in care elevii isi vor duce in urmatorul an cele trebuincioase pentru studiu.
Marea problema a parintilor este sa gaseasca compromisul perfect intre pret, calitate dar si trend, pentru ca un elev pretentios risca sa-si pericliteze sanatatea doar de dragul de a fi in pas cu moda. Specialistii vin in ajutorul parintilor cu sfaturi utile de care acestia trebuie sa tina cont atunci cand se duc la cumparaturi.
„Ghiozdanul trebuie sa aiba doua bretele care trebuie sa permita strangerea ghiozdanului astfel ca acesta sa fie aproape de regiunea lombara si dorsala a copilului. Sa nu fie foarte mare, sa depaseasca dimensiunile trunchiului copilului si sa-l incarce parintii cu foarte multe caiete si carti, deci sa fie proportional cu dimensiunea toracelui si copilul sa-l poata manevra usor. Acest ghiozdan daca se poate sa aiba un cadru mai tare care sa-i permita sa nu se alungeasca sau sa se deformeze prin incarcarea lui excesiva cum se intampla destul de des si este foarte important ca parintii sa urmareasca, mai ales in prima parte daca copiii isi poarta corect ghiozdanul sau nu”, a precizat Mona Medan, medic primar recuperare medicala, medicina fizica si balneoclimatologie.
Specialistii spun ca felul in care ghiozdanul este purtat in primii ani de scoala poate influenta sanatatea elevilor. Daca geanta de scoala nu este purtata in mod corect, viitorul adult poate intampina la maturitate probleme grave la coloana.
„Chiar daca este dotat cu doua bretele, copiii il arunca asa, pe un umar, il poarta cum cred ei de cuviinta, mai smechereste sau cum considera ca este mai usor sau se alungesc acele bretele si atunci pot sa apara diverse tulburari de statica. Tulburarile de statica sunt destul de frecvente in ultima perioada si datorita faptului ca apare o dezvoltare dintr-o data a scheletului copilului si partea musculara nu tine pasul si ar trebui urmarita de medic, de familie si copilul sa fie antrenat. In al doilea rand, toate activitatile scolare care impun un stat pe scaun o perioada destul de lunga de timp, iar numarul orelor de gimnastica si antrenamentul fizic pe care-l face copilul zilnic este destul de redus si-atunci masa musculara nu se dezvolta corespunzator, copiii obosesc si apar tulburarile de statica”, a ami adaugat medicul.
Potrivit literaturii de specialitate, ghiozdanul pe care-l cara zilnic un elev nu are voie sa depaseasca 10 procente din greutatea lui corporala. Astfel, medicii recomanda mare atentie la geanta pe care o achizitionati pentru ca trebuie sa fie de calitate si merita sa investiti intr-un ghiozdan bun pentru ca ulterior sa nu tratati probleme de sanatate care pot fi mult mai costisitoare.
Sursa: Ana Pop