Spitalele mici din judetul Maramures s-ar putea inchide. Previziunea nu e una facuta pe termen scurt, ci la aceasta situatie se va ajunge in timp, din cauza ca in lipsa personalului medical de specialitate nu se poate face nici performanta. Aspectul a fost semnalat de conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Maramures (CAS), care a remarcat ca, in cazul in care nu va fi gasita o solutie care sa atraga medicii in aceste unitati, activitatea se va restrange pana se va ajunge la inchiderea ei.
Spitalele din Viseu si Borsa sunt printre unitatile spitalicesti date in permanenta ca exemplu negativ. Problemele pornesc de la lipsa medicilor de specialitate. Desi autoritatile locale promit diferite facilitati celor care vor veni sa lucreze in aceste centre, doctorii evita sa sa se orienteze spre zonele respective. Ei motiveaza ca nu si-ar putea exercita meseria la standarde inalte de calitate, din cauza ca nu sunt acoperite toate specializarile cu personalul necesar.
“Din discutiile avute, multi si-au aratat interesul tinand cont de implicarea autoritatilor locale in ceea ce inseamna plata si posibilitatea de a plati anumite ore suplimentare pe care le-ar putea efectua. Problema nu e neaparat remuneratia pe care ar primi-o, ci imposibilitatea de a-si putea profesa meseria in conditii cat se poate de optime pentru ca am medic de terapie intensiva, dar am un singur chirug. Sau am chirurgul si nu am medicul de terapie intensiva. Trebuie sa existe un consens din acest punct de vedere al unei echipe”, a declarat directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Maramures, Rares Pop.
Tocmai din cauza ca nu se poate face performanta, oficialii CAS au concluzionat ca, in timp, activitatea in aceste unitati nu va mai schiopata, ci unitatile se vor inchide de la sine. “Ce performanta poate sa faca la Borsa daca are un anestezist care vine sambata si duminica din Cluj cateva ceasuri sau cand poate. Ganditi-va la urgente, la celelalte lucruri. Asta am zis noi de fiecare data. Daca nu se va gasi o solutie, toata lumea stie, si ministerul si comunitatea locala, o solutie sa stimulam venirea unor specialisti in aceste centre, acestea isi vor inceta activitatea de la sine pentru ca nu mai pot face performanta, daca nu exista cadre de specialitate n-ai cum”, a accentuat presedintele-director al CAS Maramures, Viorel Deghid.
Recent, pentru spitalul din Borsa s-a depus, la Ministerul Sanatatii, cerere pentru a fi acreditat, insa oficialii institutiilor abilitate sunt sceptici ca se va da unda verde. Neacreditarea nu impiedica insa derularea actului medical, atata doar ca unitatea spitaliceasca nu e incadrata intr-un anumit grad de calitate a serviciilor medicale.
Sursa: Camelia Tocaci