Vezi VIDEO
Depresia postanatala, denumita de medicii specialisti postpartum, este acea tulburare psihica intalnita la 8 din 10 mame, dar si la partenerii acestora, in primele luni de la nastere. Potrivit psihologilor, starile de anxietate nu sunt o afectiune cauzata de nasterea in sine, ci mai degraba isi au punctul de plecare in sentimentele de insecuritate materiala si afectiva ale mamei.
Specialistii spun ca depresia postnatala poate fi considerata o boala doar daca ea dureaza mai mult de doua luni si este declansata de faptul ca proaspetele mamici se simt sufocate de responsabilitatile multiple pe care le au imediat dupa nastere.
“Stim ca este vorba despre o boala, atunci cand ea dureaza mai mult de doua luni. Sa fii mamica nu e tocmai usor, iar in aceasta etapa te simti putin mai sensibila decat de obicei. In primul rand, ai un copil fata de care te simti responsabila si caruia trebuie sa ii acorzi atentie, mai ai si un sot alaturi de care trebuie sa fii, iar pe langa toate acestea esti si femeie in casa si trebuie sa faci fata tuturor provocarilor. Tocmai de aceea eu le sfatuiesc pe toate mamicile sa fie doar mamici, cel putin in primele 40 de zile, sa aiba grija doar de copilul lor iar restul, cu sprijinul sotului si al familiei, se vor rezolva pe parcurs”, a declarat psihologul Cristina Oanea.
Depresia postpartum este determinata de modificarile hormonale semnificative ce apar imediat dupa nastere, atunci cand nivelurile de hormoni feminini asemenea estrogenului si progesteronului scad puternic, iar aceste scaderi produc stari de depresie. Tocmai de aceea, mamicile au nevoie de sprijinul intregii familii pentru a trece cu bine de aceasta perioada.
“Este foarte importanta sustinerea familiei si, in primul rand, a partenerului de viata si, de asemenea, este importanta hotararea pe care cei doi o iau inainte de nastere si acordul dintre ei. Astfel de stari pot aparea chiar si in cazul in care cuplul este fericit, iar copilul a fost unul dorit, dar nasterea este doar o etapa declansatoare. Daca mamica a avut in trecut anumite probleme care nu au fost rezolvate, in acest caz ele recidiveaza si pot aparea postpartum”, a adaugat psihologul Cristina Oanea.
Depresia postnatala are simptome diverse, atat ca si diversitate, cat si din punct de vedere al intensitatii. Mamele pot avea parte de insomnii si irascibilitate, crize de plans si labilitate afectiva, simptome frecvente la mai mult de jumatate din proaspetele mamici. Aceste stari, denumite si “baby blues”, spun medicii specialisti, ating apogeul maxim in ziua a patra de dupa nastere si dispar, in mod normal, in mai putin de doua saptamani. In cazul in care ele persista, este obligatoriu consultul unui medic specialist, deoarece depresia postnatala poate reaparea, in forme severe, de-a lungul primului an de dupa nastere.
Sursa: Tania Purcaru