O alimentatie adecvata poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales dupa perioada sezonului rece cand s-a trait intr-o expunere constanta la bacterii si virusi de sezon.
Obiceiurile alimentare nesanatoase, adica un regim bogat in zahar, alimente semipreparate, pline de grasimi si sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exercitiului fizic, lipsa unui somn odihnitor suficient, habitatul in orase mari, suprapopulate sau in apropierea antenelor de telefonie mobila, consumul insuficient de apa si excesiv de bauturi carbogazoase dulci sunt doar cativa factori care pot declansa o scadere a capacitatii de actiune a sistemului nostru imunitar, sustin nutritionistii.
Potrivit nutritionistului Lygia Alexandrescu, practicarea unui mod de viata cat mai putin nociv cu putinta poate sa ajute la echilibrarea functiilor sistemului imunitar, chiar si in situatii limita.
„Alimentatia este o parte importanta a acestei solutii. Pe langa hidratarea obligatorie cu suficienta apa pe zi si consumul echilibrat de proteine, glucide si lipide intr-o forma cat mai dietetica si mai apropiata de natural, este important de retinut consumul unor substante cu actiune foarte specifica la nivel imunitar. Aceste substante nutritive se gasesc din abundenta in fructele de vara. Capsunile contin o cantitate mare de vitamina C, B1, B6, antioxidanti si acid folic. Vitaminele B sunt utile in regenerarea tesuturilor, iar acidul folic mentine unghiile si parul sanatoase. Vitamina C mentine pielea sanatoasa si are un rol important in vindecarea ranilor si arsurilor. Capsunile mai contin fier, calciu si magneziu, minerale care intaresc oasele, dintii, sistemul nervos si asigura oxigenarea celulara. In plus, capsunile sunt usor digerate si contin un numar mic de calorii. Singurul dezavantaj al acestor fructe este ca pot fi alergenice, mai ales la persoanele predispuse la alergii”, a afirmat nutritionistul.
De asemenea, pentru ca sunt bogate in compusi numiti salicilati, capsunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranta la aspirina, produs ce contine o substanta asemanatoare — acid acetilsalicilic.
Lygia Alexandrescu afirma ca piersicile furnizeaza o cantitate importanta de vitamina C si A, au un continut ridicat in zahar si prezinta o serie de beneficii pentru sanatate: efect diuretic, laxativ si detoxifiant, sunt foarte usor asimilabile, sunt folositoare in afectiuni pulmonare, infectii respiratorii sau anemie.
Totodata, caisele au un continut deosebit de ridicat in betacaroten (caisele portocalii inchis sunt printre fructele cu cel mai ridicat astfel de continut), sunt bogate in fibre solubile si potasiu. „Din acest motiv, pentru o buna functionare a colonului si pentru reglarea nivelului colesterolului, este indicata cura cu aceste fructe delicioase. Caisele sunt bogate si in magneziu, sodiu, fosfor si fier, au puternic efect laxativ, curata si detoxifica ficatul si intreg sistemul digestiv si sunt imuno-stimulatoare”, a explicat Alexandrescu.
Potrivit acesteia, zmeura este o bogata sursa de vitamina C, sodiu, flavonoide si pectine si intareste sistemul de aparare al organismului si prin prezenta vitaminei C se imbunatateste absorbtia de fier, fiind considerata fruct anticancerigen (blocheaza transformarea nitratilor si nitritilor in nitozamine, care sunt asociate cu aparitia cancerului de stomac), ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste structura peretilor celulari si ajuta la mentinerea unei bune circulatii la nivelul capilarelor.
„Ciresele si visinele sunt fructe bogate in apa, zaharuri, complex de vitamine B (B1, B2, B6), vitamina C, minerale (magneziu, potasiu), lignani, fitoestrogeni si taninuri. Delicioasele cirese contin toate aceste componente nutritive care nu doar ne hranesc, ci sunt recomandate si intr-o serie de afectiuni precum guta, constipatia, litiazele renale si biliare, reumatism, obezitate, depresie. Contin si ele 90% apa, zaharuri, vitamina A si K si substante flavonoide care protejeaza celula de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci si parfumate si au actiune diuretica, laxativa, antianemianta si ajuta la reducerea nivelului de colesterol seric. Contin fructoza care, fiind lent absorbita de organism, da senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp (spre deosebire de zaharul din dulciuri, de exemplu, care este energizant doar pe moment, fiind absorbit rapid)”, explica Lygia Alexandrescu.
Ea subliniaza ca ciresele sunt fructe excelent tolerate de sistemul nostru digestiv si, fiind bogate in sorbitol, ajuta digestia. „Este adevarat ca au un oarecare efect laxativ, datorita fibrelor pe care le contin (acestea accelereaza tranzitul intestinal si combat constipatia), dar nu cauzeaza diaree, ci doar regleaza tranzitul intestinal”, a precizat Alexandrescu.
In ceea ce priveste pepenele, acesta este bogat in substante antioxidante de tip fenolic: flavonoide, carotenoide, triterpenoide. Pepenele este plin de dulceata, dar si de substante care combat inflamatia (licopenul fiind cel mai bine reprezentat). „Nu trebuie uitat aportul de fier si zinc, dar si bogatia acestui fruct delicios in aminoacizi cum sunt citrulina si arginina, substante cu rol tonifiant la nivel imunitar”, mai spune Lygia Alexandrescu.
Sursa: Agerpres