Vezi VIDEO
Tot mai multi parinti refuza vaccinarea copiilor lor, de frica efectelor secundare sau in urma unor informatii gasite in mediul on line. In medie, in Maramures se inregistreaza 2.500 de cazuri de refuz pentru vaccinarea copiilor, pentru bolile care reprezinta probleme de sanatate publica si pentru care acest tratament este gratuit. Oficialii Directiei de Sanatate Publica avertizeaza ca persoanele nevaccinate se pot imbolnavi oricand.
Imunizarea impotriva tuberculozei, a hepatitei B, vaccinul anti-poliomielita sau impotriva rujeolei sunt doar cateva exemple cuprinse in schema de vaccinuri gratuite din Romania si care au menirea de a-i proteja pe cei tratati impotriva acestor boli. Cu toate acestea, tot mai multi parinti refuza vaccinarea micutilor. Trebuie sa stie insa ca o fac pe propria raspundere si ca persoana nevaccinata este oricand in pericol de a se imbolnavi.
„Exista si in judetul nostru asemenea situatii, dar aceasta asumare scrisa din partea medicului si de refuz scris este o procedura recomandata. Pentru ca in cazul in care copilul se imbolnaveste, de regula parintele acuza sistemul, medicul, ca nu a fost informat si copilul nu a beneficiat de vaccinare”, declara Carmen Sima, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures.
In medie, in judet se inregistreaza cate 10 refuzuri de vaccinare la fiecare medic de familie. Cum in Maramures exista 250 de astfel de cabinete, ajungem la un numar de 2.500 de copii care nu beneficiaza de acest tratament in fiecare an.
„Riscul este major pentru ca se vaccineaza impotriva unor boli care reprezinta in Romania in primul rand, dar si in Europa si in lume, probleme de sanatate publica. Deci, daca nu te vaccinezi, risti sa faci aceasta boala in momentul in care iesi din comunitatea protejata care se numeste familie, clasa si orasul in care locuiesti. Acest lucru poate sa aiba si aspecte pecuniare, pentru ca atunci cand mergi in strainatate sa muncesti, ca tanar, adolescent, vaccinarea o faci contra cost”, explica Carmen Sima.
In Romania, media de vaccinare a copiilor este cu 20% sub media europeana, de 95%. Reprezentantii DSP Maramures spun ca ne situam peste media nationala ca si judet, dar mai avem cateva procente bune pana sa atingem recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Sursa: Sonia Rajnita