Vascul, planta care nu lipseste din case de Craciun, considerata aducatoare de noroc si belsug, este stiuta ca o planta de leac din cele mai vechi timpuri. Vascul (Viscum album) este o planta ce paraziteaza pomii fructiferi si unii arbori. In popor, aceasta planta este numita vasc de brad, stoletnic, vasc de par. Ca planta parazit, creste pe ramurile sau trunchiul unui copac si, de fapt, isi trimite radacini care penetreaza copacul pentru a-si lua substantele nutritive.
Vascul paraziteaza de preferinta plopul, salcia, mesteacanul, parul, marul, paducelul, prunul, ciresul, salcamul, artarul, castanul, teiul, in general toate foioasele, coniferele si foarte rar frasinul, carpenul si arinul. Frunzele vascului se afla in perechi opuse, cu marginile intregi, de culoare verzuie-galbena. Fructele sunt de forma rotunda, la inceput de culoare verde, apoi alba, asezate cate 2-3 la un loc, prezentand 2 seminte acoperite cu o substanta cleioasa. Coacerea lor se termina in luna decembrie.
De la aceasta planta se folosesc frunzele impreuna cu ramurile tinere, ce contin vitaminele C si E, acidul oleanolic si o serie de principii active ca sponine, alcooli, colina, acetilcolina etc. Recoltarea se poate face tot timpul anului. Uscarea vascului se face numai pe cale naturala, in incaperi bine aerisite, ferite de lumina. Fructele (bobitele) nu sunt pentru consum.
Trebuie stiut insa ca vascul care are efecte benefice se dezvolta doar in pomi cum ar fi mar, par, prun, brad, gutui, pin, mesteacan, trandafir si frasin. Cel mai valoros vasc este cel crescut pe mar. Vascul care creste in copaci precum artar, salcie, tei, stejar si nuc este toxic si nu poate fi consumat, deoarece poate fi fatal organismului.
Tratamentul cu vasc se face numai sub control medical.
Vascul intareste sistemul imunitar si este eficient in dereglarile hormonale.
Tratamentul cu vascul macerat incetineste evolutia cancerului. Vascul are proprietatea de a inhiba cresterea tumorilor canceroase. O serie de studii efectuate in Germania au demonstrate ca injectiile subcutanate cu extract de vasc stimuleaza sistemul imunitar si ii ajuta pe bolnavii de cancer.
Ceaiul de vasc trateaza si hipertensiunea arteriala. Aceasta planta poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzatia de ameteala, vajaitul in urechi, tulburarile de vedere, tahicardiile. Acesta fortifica activitatea cardiaca, care este legata de tensiunea arteriala anormala. Ulterior, s-a constatat ca vascul poate scadea si nivelul tensiunii arteriale. Este un leac foarte bun, vindeca sechelele in urma unui accident vascular.
Este recomandat in tratarea bolilor de inima (ateroscleroza, ischemie cardiaca, hipertensiune, palpitatii). Menopauza determina tulburari circulatorii, cardiace, stari nervoase care sunt tratate cu aceasta planta, folosind pulberea de vasc.
Ceaiul de vasc este recomandat in cazurile de hemoragie sau de sangerari, datorita efectului hemostatic. Se consuma zilnic o cana cu ceai de vasc. Tratamentul se face pe o durata scurta de timp. Vascul regleaza nivelul glicemiei. Ceaiul de vasc are efecte stimulatoare asupra metabolismului si o actiune benefica asupra pancreasului, iar o cura de cateva luni cu ceai sau macerat de vasc regleaza nivelul glicemiei. Vascul sub forma de ceai este benefic si in cazul bolilor de ficat. Nutrientul continut de vasc impiedica acumularea de grasimi in ficat.
Pulberea de vasc este indicata in cazul balonarilor, a problemelor digestive, a ulcerului. Calmeaza crizele respiratorii, fiind benefic pentru cei care sufera de astm. S-a constatat ca frunzele acestei plante fluidizeaza secretiile bronsice, maresc rezistenta la stres (ce declanseaza crize astmatice) si calmeaza spasmele. Alte preparate din vasc se foloseau in trecut in tratamentul crampelor si chiar al epilepsiei.
O alta virtute terapeutica a vascului, evidentiata de pe pozitii stiintifice in ultimele decenii, tine de efectele benefice exercitate de aceasta planta in domeniul combaterii „bolii secolului”, cum pe buna dreptate este denumita ateroscleroza sau ateromatoza.
In trei tari, si anume in Austria, Germania si Elvetia, exista medicamente anticanceroase extrase din vascul alb.
Sursa: Agerpres