Vezi VIDEO
Anemiile dau multe ameteli maramuresenilor. Numarul cazurilor grave inregistrate in ultimii ani este tot mai mare, iar primavara este sezonul in care acestea se manifesta cu predilectie. Numai de la inceputul acestui an, medicii au depistat in judet 37 de cazuri noi de anemie severa. Specialistii spun ca un fapt necesar in prevenirea acestor boli este o alimentatie bogata in fier pe tot parcursul anului. Anemia este cel mai frecvent simptom care apare in multe afectiuni hematologice si nehamatologice. Anemia este definita ca fiind scaderea numarului de globule rosii sau reducerea nivelului hemoglobinei din sange. Cel mai frecvent, simptomele acestei maladii apar primavara.
„Este, de fapt, un simptom care se manifesta prin palpitatii, dispnee la efort, adica respiri mult mai greu, de exemplu, cand urci patru etaje decat respirai inainte, sau ai insomnie si dupa ce te trezesti nu te simti relaxat si linistit, parca iti mai vine sa dormi si tot neodihnit esti. Anturajul observa paloarea tegumentelor si mucoaselor, paloare care este evidenta si de multe culori. Poate sa fie o paloare alba, sau o paloare icterica, adica o paloare galbena”, dupa cum a explicat dr. Cristina Truica, medic specialist hematologie.
De la inceputul anului, in judetul Maramures au fost depistate 37 de cazuri noi de aplaxie medulara, adica o forma severa de anemie. Boala este caracterizata printr-o diminuare a numarului de globule rosii, globule albe si de plachete. Medicii spun ca odata ce simptomele apar, tratamentul medicamentos este singurul care are efect. Insa putem sa ne pregatim organismul pentru trecerea de la iarna la primavara, printr-o alimentatie corespunzatoare in toate sezoanele.
„Daca nu avem un bagaj energetic, daca nu ne-am pregatit pentru asta si nu consumam elemente bogate in fier, legume, zarzavaturi si carne, deci nu doar cartofi si gulii, atunci bagajul nostru energetic si intrarea noastra in primavara este extrem de deficitara”, a adaugat dr. Cristina Truica.
Preparatele de fier sau vitaminele le poate prescrie medicul in cazul anemiilor usoare, iar in cazurile mai grave pacientul trebuie trimis la medicul specialist. Formele severe sau cele netratate pot determina afectarea inimii, creierului si altor organe si pot duce chiar la decesul pacientului.
Sursa: Sonia Rajnita