Vezi VIDEO
Peste 100 de maramuresence au fost depistate cu risc de imbolnavire cu cancer de col uterin, ca urmare a testelor efectuate in 2014, in cadrul programului national prin care se incearca prevenirea acestei afectiuni. De la inceputul acestui program, din 2012 si pana in prezent, doar 9.400 de femei au efectuat testul Babes-Papanicolau, iar peste 8% au inregistrat rezultate pozitive. Specialistii spun ca in Maramures numarul persoanelor depistate cu risc de a dezvolta cancer de col uterin este cu aproape trei procente mai mare decat media europeana.
Ministerul Sanatatii a anuntat deja ca acest program de screening va continua si in 2015 si ca el se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau, o femeie care este eligibila trebuie mai intai sa se prezinte la medicul de familie, iar de acolo la un centru de recoltare.
“Anul trecut, din 1.501 cazuri, au fost identificate pozitive 214 cazuri. Din punct de vedere procentual, Romania este mult peste media europeana, peste 10% dintre femeile testate din 2012 si pana in prezent obtinand rezultate pozitive. Programul de screening a reusit sa identifice acele situatii in care cazurile de cancer de col uterin incipient au putut fi diagnosticate si tratate cu succes. Fiind identificate intr-un stadiu incipient, aceste leziuni au un prognostic foarte bun”, a declarat coordonatorul programului de screening in Maramures, medicul Ileana Matei.
Femeile care se incadreaza in criteriile de eligibilitate sunt indemnate sa se inscrie in acest program, rata de supravietuire in cazul depistarii precoce a leziunilor fiind extrem de mare.
“O leziune, cu cat este depistata intr-un stadiu mai precoce, cu atat ea poate fi tratata cu succes, chiar cu un prognostic de supravietuire de 100%, spre deosebire de leziunile depistate in stadii foarte avansate, pentru care prognosticul este mult mai sumbru, la fel si rata de supravietuire a pacientelor”, a adaugat medicul Ileana Matei.
Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie, de unde va primi formularul pentru recoltare. Dupa efectuarea recoltarii intr-un centru specializat, femeile vor primi rezultatul dupa 30 de zile, fie la medicul de familie, fie personal, la Centrul de Screening din incinta cladirii Directiei de Sanatate Publica Maramures. Daca rezultatul este pozitiv, pacientele vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, iar daca acesta este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.
Sursa: Tania Purcaru