Numeroase medicamente, multe dintre ele banale pentru oricare dintre romani, sunt interzise in unele tari din Europa, iar medicii spun ca administrarea lor fara supraveghere de specialitate ne face mai mult rau decat bine. Printre ele se numara si banala aspirina, dar si algocalminul, ibuprofenul si codeina. Sute de medicamente comercializate in farmaciile din Romania au la baza substante care au fost scoase de pe alte piete sau sunt supuse unui control strict.
Acidul acetilsalicilic din aspirina a fost interzis in Serbia in anul 2005, in aceeasi perioada fiind restrictionat si metamizolul, cunoscut la noi ca algocalmin, interzis in Franta din 2006. De curand Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat scoaterea codeinei din tratamentul copiilor sub 12 ani, lucru care a fost pus in aplicare imediat de catre autoritatile din Spania. Cu toate acestea, in Romania, toate aceste medicamente pot fi cumparate din farmacii, unele chiar „la liber”.
„Este foarte adevarat ca sunt o serie de produse farmaceutice, asupra carora planeaza riscul efectelor secundare. Antiinflamatoriile, de la banala aspirina, la nurofen sau ibuprofen pot provoca gastrite si ulcere. Tocmai de aceea riscul cand folosim aceste medicamente este extrem de mare. Se stie foarte bine si ca, in doze exagerate, consumul de algocalmin produce anumite modificari sanguine care pot merge pana la afectiuni foarte grave. Tocmai de aceea este foarte bine ca, in general, sa luam acele medicamente care ne sunt recomandate de medic”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
In doze mari, aspirina poate provoca sindrom Reye, care afectează ficatul, rinichii si creierul, in timp ce algocalminul sau metamizolul sodic provoaca scaderea numarului de granulocite, deci afecteaza grav imunitatea organismului. In acelasi timp, codeina este un analgezic foarte puternic care, in urma metabolizarii in organism, se transforma in morfina. Exista insa solutii la indemana multora dintre noi, motiv pentru care administrarea medicamentelor trebuie facuta doar cu sfatul specialistilor.
„Putem sa le inlocuim cu un medicament foarte bun, care se gaseste peste tot si care este si foarte ieftin – banalul paracetamol. El ne poate scapa si de febra, dar si de dureri. Noi, europenii, nu prea folosim paracetamolul, dar peste ocean, in durerile articulare se prescriu chiar si 6 sau mai multe tablete de paracetamol pe zi. Asadar, avem produse pe care le putem folosi, mai sunt si altele, iar daca anumite produse sunt intr-adevar necesare, le vom lua cu mare atentie, cu protectie gastrica si respectand toate contraindicatiile acelui medicament”, a adaugat Gheorghe Lascu.
Mai periculoase decat algocalminul, sustin medicii, sunt calmantele de durere care folosesc in componenta, alaturi de metamizol o a doua substanta activa. Printre acestea se numara piafenul si benalginul, calmante pe bază de metamizol si antispastice sau cofeina. Extrem de pacatos este si aulinul, care este complet interzis in tari precum Spania, Marea Britanie, Finalnda, Turcia, Sua, Australia si Japonia, deoarece s-a constatat ca provoaca, frecvent, insuficienta hepatica mortala.
Sursa: Tania Purcaru