Vezi VIDEO
Peste 1.000 de medicamente din noul catalog national ar putea fi mai ieftine incepand cu luna mai. Reducerile se vor face in mai multe etape si pot ajunge pana la 20% pentru un produs, conform anuntului facut de presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, Marius Savu. Masura a fost luata dupa ce Ministerul Sanatatii a cerut inca din 2009 aceasta revizuire, astfel incat preturile din tara noastra sa fie comparabile cu preturile din alte 12 tari europene.
Ministerul Sanatatii a solicitat tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sa actualizeze, pana pe 10 martie, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009. Potrivit ordinului, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.
„O prima etapa, credem noi, a fost la 1 aprilie, urmeaza o a doua etapa, la 1 mai, si pe urma cred ca diferenta va fi la 1 iunie, cel tarziu 1 iulie. A inceput ieftinirea medicamentelor inovative, deci cele originale. O parte s-au ieftinit la inceputul lunii aprilie, dintre care amintim cele pentru cardiologie. De la 1 mai se asteapta o categorie mai mare de produse iar de la 1 iunie sau 1 iulie, depinde cum se vor misca producatorii, medicamentele generice”, a informat Maria Cicioc, presedintele Colegiului Farmacistilor Maramures.
Reducerile de pret vizeaza, in primul rand, medicamentul originar si apoi medicamentele generice, adica cele care contin aceeasi substanta de baza dar au fost introduse pe piata ulterior celui original. Ieftinirea va cuprinde, practic, medicamente din intreg spectrul si nu se vor face reduceri doar pentru anumite afectiuni.
„Ministrul Sanatatii si reprezentantii ministerului vorbeau de un 20% reducere. Dar tot asa, acest 20% va fi per total. S-ar putea la unele produse sa fie un 5%, la altele 10%, depinde si de etapele pe care acel medicament le-a parcurs in ultimii ani de ieftinire. Probabil ca se va ajunge dar per/total la un 20% si va varia chiar de la produs la produs”, a mentionat Maria Cicioc. Colegiul Farmacistilor a cerut, totusi, Ministerului Sanatatii o perioada de gratie de minim o luna, de la intrarea in vigoare a reducerilor la producatori pana la aplicarea noilor preturi in farmacii. Aceasta deoarece exista stocuri de medicamente achizitionate deja la preturile actuale.
Din noul catalog national al preturilor medicamentelor, afisat pe site-ul Ministerului Sanatatii, vor face parte 40 de medicamente nou introduse, fiind vorba despre medicamentele inovative introduse pe lista de compensate si gratuite in 2014.
Sursa: Sonia Rajnita