Palparea utilizata in orice examinare medicala pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut functiona pana acum in ceea ce priveste creierul, care este protejat de craniu si de lichidul cefalorahidian, insa cercetatorii francezi, condusi de Stefan Catheline, au dezvoltat o metoda noninvaziva de imagistica asupra creierului prin rezonanta magnetica (RMN) ce ofera aceleasi indicatii ca o palpare fizica, informeaza site-ul Institutului national al sanatatii si cercetarii medicale (Institut national de la santé et de la recherche médicale, INSERM) din Franta.
Prin intermediul acestei tehnici vor putea fi diagnosticate precoce tumorile cerebrale sau maladia Alzheimer, conform studiului publicat de cercetatorii francezi in revista americana ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS).
Multe boli implica schimbari structurale in tesuturi, care au ca rezultat o modificare a proprietatilor lor mecanice, cum ar fi elasticitatea. Datorita sensibilitatii mainilor si a cunostintelor detaliate despre corp, un medic poate, printr-o examinare prin palpare, sa evalueze dimensiunea si duritatea unei tumori, prezenta ganglionilor limfatici inflamati sau dimensiunea si pozitia unui fetus la femeile gravide.
Aceasta palpare este suplimentata sau inlocuita cu tehnici moderne care transmit medicului o indicatie despre elasticitatea unui tesut biologic. Aceste tehnici se bazeaza pe generarea si detectarea undelor a caror viteza de propagare prin corp difera in functie de duritatea organelor (cu cat tesutul este mai dur, cu atat unda se propaga mai putin rapid). Cu toate acestea, aceasta metoda nu poate fi aplicata la nivelul creierului, protejat de craniu si de fluidul cefalorahidian, fiind dificil de accesat de undele care provin din mediul exterior.
Lichidul cefalorahidian este sediul central al vibratiilor naturale create de pulsatia sangelui prin artere si de circulatia lichidului cefalorahidian. A ramas o provocare neidentificata anterior daca poate fi captat acest camp complex de variatie naturala a undelor si ‘tradus’ pe un ecran de computer.
Cercetatorii de la INSERM au reusit prin intermediul RMN-ului sa detecteze variatia undelor cerebrale naturale, folosind tehnici de calcul imprumutate din seismologie si cunoscute sub numele de „corelatia zgomotului”. Ei au reusit sa obtina imagini ale elasticitatii creierului, precizeaza site-ul INSERM.
Daca va putea fi dezvoltata din punct de vedere clinic, aceasta metoda va crea un confort atat pentru pacienti, cat si pentru medici, deoarece tehnicile folosite pana in prezent creeaza o vibrare a creierului care este destul de dureroasa. Desigur, noua metoda le va completa pe cele deja existente si va duce in viitor la un diagnostic medical multimodal, a explicat Stefan Catheline.
„Boala Alzheimer, epilepsia, scleroza multipla, hidrocefalia determina o variatie a duritatii tesutului cerebral. Aceasta noua tehnica ar putea fi folosita pentru a detecta si a preveni biopsiile cerebrale”, a mai spus autorul acestei lucrari
Aceasta metoda de ‘palpare’ a creierului ar putea cunoaste si alte domenii de aplicare, cum ar fi analiza evolutiei proceselor neurodegenerative, impactul unei leziuni traumatice sau tumorale sau raspunsul la un tratament prescris de medic, se mentioneaza pe site-ul INSERM.
Sursa: Agerpres