Persoanele care gatesc acasa nu sunt mai sanatoase decat populatia generala, contrar opiniei traditionale, intrucat ele prezinta riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace si de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american. Cu cat aceste persoane petrec mai mult timp in bucatarie, pregatind diverse feluri de mancare, cu atat se inrautateste starea lor de sanatate, afirma autorii studiului. Rezultatele cercetarii contrazic opinia generala potrivit careia preparatele gatite in casa sunt mai sanatoase, informeaza dailymail.co.uk.
De asemenea, studiul sugereaza ca mancarurile nu devin „mai sanatoase” doar pentru simplul fapt ca sunt gatite in casa.
Printre motivele invocate de cercetatori care ar putea sa explice aceste riscuri medicale se afla faptul ca persoanele care gatesc acasa sunt mai generoase in ceea ce priveste cantitatile de ingrediente nesanatoase, precum unt, zahar si sare. De asemenea, aceste persoane mananca mai mult, intrucat se simt indreptatite sa faca acest lucru deoarece au cheltuit mult timp si energie preparand mancarea.
Gustand des din preparatele culinare, in timp ce acestea sunt pregatite, persoanele respective se ingrasa de-a lungul timpului. De asemenea, spun cercetatorii, este posibil ca alimentele comercializate in lanturile de magazine sa fi devenit mai sanatoase in ultimii ani.
Autorii studiului, realizat de cercetatorii de la Universitatea Rush din Chicago, au analizat date colectate pe parcursul a 14 ani de la un esantion de peste 2.755 de femei cu varstele cuprinse intre 40 si 60 de ani. Chestionarele au inclus si informatii despre timpul petrecut in bucatarie, rezultatele analizelor medicale anuale, inclusiv cele despre sindromul metabolic.
Acesta este termenul medical asociat unei persoane care prezinta trei dintre cei cinci factori care cresc riscul de AVC si maladii cardiace. Semnele de atentionare pentru sindromul metabolic sunt: hipertensiune, nivel crescut al colesterolului si obezitate.
Femeile care petrec cel mai mult timp in bucatarie preparand feluri de mancare prezinta cele mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic. Studiul a fost publicat in revista Preventive Medicine.
Sursa: Mediafax