Peste 70 la suta dintre romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii cu boli cronice, arata un studiu realizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).
COPAC a realizat, in perioada 25 martie – 6 aprilie, un studiu pe tema discriminarii pacientilor cu afectiuni cronice.
Cele mai importante probleme cu care se confrunta un pacient suferind de boli cronice in Romania sunt accesul limitat la un tratament corespunzator (47,11%) si aceesul limitat la servicii medicale (16,33%), arata studiul „Societatea romaneasca si afectiunile cronice”. Potrivit studiului, 84,96% dintre respondenti stiu ce inseamna o boala cronica, iar 62,96% au in familie sau printre cunoscuti persoane cu boli cronice precum hepatita cronica, boli cardiovasculare, HIV, Alzheimer, Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroza multipla, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.
Peste 36% dintre cei care au raspuns la chestionar considera ca anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de catre societate, in timp ce aproximativ 58% au raspuns „Nu stiu” la aceasta intrebare. Mai mult, peste 73,2% dintre respondenti considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii. Cel putin 1 din 10 romani a intrat macar odata in contact cu bolnavi cronici discriminati de societate.
Respondentii considera contagioase, cu un risc mare de expunere si transmitere, boli precum infectia cronica cu HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) si hepatita cronica (56,8%). Noua la suta dintre ei declara ca ar evita interactiunea cu persoane care sufera de boli cronice, in timp de 91,1 la suta nu ar face acest lucru. Atunci cand vine vorba interactiunea copilului lor cu un coleg suferind de o boala cronica, doar 57,6% afirma ca nu ar impune restrictii.
Cele mai grave cinci boli cronice, in opinia participantilor la test, sunt: cancerul, infectia cronica cu HIV, scleroza multipla, Alzheimer si boala Parkinson.
Sursa: Mediafax