Incepand din 15 septembrie, Clinica Somesan din Baia Mare va beneficia de examinare cardiaca prin rezonanta magnetica (RMN). Cardio RMN-ul este cea mai revolutionara metoda de investigare imagistica a cordului si a devenit standardul diagnostic de aur pentru majoritatea afectiunilor cordului, variabilitatea si complexitatea patologiei cardiace punand specialistului probleme majore. Alaturi de Baia Mare, aceasta investigatie este realizata doar in alte trei centre universitare din tara.
“In primul rand trebuie spus ca este o premiera, aici in orasul nostru si in zona noastra, pana la Cluj. Sunt doar cateva centre in tara care fac astfel de investigatii, care sunt de o foarte mare complexitate. S-a muncit zeci de ani la ea si abia din anul 2008 incoace este accesibila ca open source pentru utilizare in mod curent. Este o investigatie neinvaziva, prin rezonanta magnetica a cordului – morfologie, functie, potential si malformatii – o complexitate absolut deosebita”, a declarat medicul primar Sabin Nemes-Bota.
Examinarea si interpretarea de specialitate va fi realizata, incepand din data de 15 septembrie, de catre medicul Ioana Smarandita Lacau, medic primar radiologie si imagistica medicala, doctor in stiinte medicale din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias Bucuresti. Metoda permite evaluarea evolutiei cicatricei postinfarct miocardic, este posibila caracterizarea miscarilor peretilor ventriculari, identificarea si caracterizarea complexa a zonelor cu miscari anormale, respectiv a zonelor akinetice, hipokinetice sau diskinetice, dar si depistarea cu exactitate a anevrismelor ventriculare si multe, multe altele.
“Zeci de ani, cele mai luminate minti din domeniu au lucrat pentru a pune la punct aceasta tehnologie. Acest tip de investigatie este una atat morfologica, cat si dinamica. Practic arata cordul in timpul functionarii lui, din toate unghiurile posibile, arata perfuzia miocradului, arata potentialul lui de supravietuire dupa un infarct in zona respectiva, modul in care se prodeuce vindecarea regiunii respective, circulatia miocardului, vasele coronariene, debite, elasticitati, fluxuri. Ofera extraordinar de multe informatii”, a explicat medicul Nemes-Bota.
Investigatia este recomandata ca metoda de electie in urmatoarele afectiuni cardiace:
* Cardiopatia ischemica, infarctul miocardic acut si vechi, stenocardia
* Cardiomiopatiiile nonischemice: afectiunile muschiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hipertrofia miocardului, dilatarea ventriculelor si multe altele
* Afectiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictiva
* Malformatiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie in dinamica
* Afectiunile vaselor cordului, cum ar fi anevrismul de aorta, coarctatia (ingustarea) de aorta, disectia de aorta
* Distrofii cardiace, alte conditii metabolice, patologie tumorala si pseudotumorala
Sursa: Tania Purcaru