Toti aditivii alimentari folositi in Romania sunt utilizati in intreaga Europa si sunt foarte atent controlati pentru ca informarea si siguranta consumatorului se afla in centrul preocuparilor tuturor statelor Uniunii Europene, a declarat, luni, doctorul Corina Zugravu, reprezentantul Institutului National de Sanatate Publica.
„In Europa se merge pe precautie maxima pentru sanatatea consumatorilor, la fel si in Romania. Nu ar fi voie ca aici sa se foloseasca ceva ce nu se foloseste pe piata Uniunii Europene. Aditivii trec prin niste furci caudine pana sa li se dea drumul pe piata, iar odata verificati nu raman asa pe veci. Ei sunt verificati la anumite intervale de timp. Poate suna propagandistic, dar in centrul preocuparilor tuturor statelor Uniunii Europene este informarea si siguranta consumatorului”, a spus Zugravu.
Aceasta a precizat ca aditivii alimentari pot aduce un beneficiu real consumatorilor, daca sunt folositi in limitele admise. „Nu ai voie sa pui ceva, un aditiv, o substanta intr-un produs decat daca raspunde unui imperativ tehnologic deosebit si in limitele stabilite prin lege. Stiu ca pare greu de inghitit, dar aditivii pot sa aduca un beneficiu real consumatorilor. Trebuie sa avem incredere ca se respecta ceea ce se scrie pe eticheta pentru ca producatorii sunt foarte bine controlati si daca se gaseste vreo neregula, o deviere de la reguli, ei pot suferi pierderi economice importante. Nu cred ca si-ar pune cineva pielea in saramura pentru un castig mic”, a explicat Zugravu.
Aceasta a incriminat ONG-urile care publica tot felul de brosuri despre aditivii alimentari „periculosi si cancerigeni”, asa zisele E-uri, aparute de prin anii ’70 dar si unele informatii care circula pe Internet si vehiculeaza „ca bune” date de prin anii 1911.
Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a tinut sa precizeze in timpul dezbaterii ceea ce reprezinta acel numar de pe ambalajul laptelui despre care in piata se vorbeste ca ar reprezenta de cate ori a fost pasteurizat. „Este numarul de rola, de ambalaj, nu de cate ori s-a pasteurizat laptele. Am fost intrebat de presa si de autoritati pentru ca se vorbeste ca reprezinta de cate ori s-a pasteurizat laptele. Acel numar reprezinta tipul si culorile de ambalaj, rola care intra in masina de ambalat, pentru ca laptele nu poate fi repasteurizat si reambalat”, a precizat Cojocaru.
Sursa: Agerpres