Vara este anotimpul cand trebuie sa avem cel mai mult grija de picioarele noastre. Mersul fara ciorapi in incaltaminte decupata – sandale, slapi sau saboti – presupune o mai mare expunere a picioarelor. Meritxell Martí, proprietara Farmaciei Meritxell, ofera cateva sfaturi pentru a avea picioare frumoase, inclusiv vara, noteaza ziarul spaniol Hola.
Principala problema sunt calcaiele si talpa piciorului, unde pielea piciorului intra in contact direct cu talpa incaltamintei. Pielea devine mai groasa si se formeaza straturi de piele aspre, astfel incat pielea din aceasta zona isi pierde flexibilitatea, se rupe si se formeaza crapaturi care pot uneori sa sangereze si sa faca dificila cicatrizarea.
La persoanele obeze, ale caror picioare suporta o greutate in plus, se formeaza mai usor astfel de zone aspre mai ales in zona calcaielor si a talpilor. Pielea care se ingroasa este formata din mai multe straturi de celule moarte. Pentru a evita aceasta problema, ideal este ca pielea din aceasta zona sa fie ingrijita zilnic pentru a evita formarea crapaturilor inestetice.
Cand stratul este foarte gros si s-au format crapaturi, este mai bine sa recurgem la o specialista. Pedichiurista va razui pielea moarta, eliminand straturile succesive. Rezultatul va fi o piele mai moale, iar crapaturile vor putea fi tratate asemeni unor mici rani.
Este bine ca tratarea picioarelor crapate acasa sa se faca progresiv, razuind cu pila sau o piatra abraziva putin cate putin pielea moarta si apoi hidratand-o. Se poate folosi si un aparat electric de pedichiura. Daca interventia se va face cu blandete si progresiv in fiecare zi, se va evita craparea pielii. Este de preferat sa se intervina pe o piele umeda, insista Meritxell Martí.
Dupa ce a fost razuit surplusul de piele, trebuie aplicata o crema care sa contina acid salicilic, uree, vaselina si unt de cacao. Daca se aplica zilnic, intr-o saptamana calcaiele se repara si se elimina crapaturile. Daca aceste crapaturi sunt mai adanci si s-au infectat, este necesar sa se foloseasca o alifie care sa contina antibiotic.
Pentru a vindeca crapaturile adanci se poate folosi si un gel cu nitroceluloza, care formeaza o pelicula protectoare, foarte utila in cazul persoanelor diabetice sau imunodepresive. Aplicarea oricarei creme sau gel trebuie sa se faca pe o piele curata si uscata. O alternativa sunt si ciorapii reparatori care contin straturi de uree, acid salicilic si citrice. Se poate aplica si un strat gros de crema si incalta o pereche de ciorapi obisnuiti pe timpul noptii pentru a facilita absorbtia.
O alta problema care apare vara cand renuntam la ciorapi sunt basicile si rosaturile. Rosaturile sunt leziunile care seamana cu niste arsuri. La inceput pielea se inroseste, devine subtire si apar basicile. Cel mai obisnuit lucru este aplicarea plasturelui pentru a proteja pielea in speranta ca se va vindeca. Este obligatorie si schimbarea incaltamintei care le-a provocat.
Pentru leziuni mai grave, experta spaniola propune plasturele hidrocoloid care formeaza o a doua piele protectoare. Pentru aplicare este important ca pielea sa fie uscata si curata, iar plasturele sa fie ferit de caldura pentru a se fixa bine pe piele.
Cand se formeaza basicile este bine sa nu se sparga, pentru a proteja pielea si a nu provoca infectii. Este de preferat sa fie spalate cu apa si sapun si sa se aplice un pansament cu iod care va ajuta la o uscare mai rapida. Daca basica este mare se poate extrage lichidul din interior cu o seringa, avand grija sa nu inlaturam pielea. Daca ajunge sa se infecteze, zona trebuie curatata bine cu apa oxigenata si solutie salina si sa se aplice o alifie cu antibiotic.
Unul din remediile populare este „sa coasem basica” trecand prin ea un ac cu ata (sterilizate in prealabil) si sa lasam ata pe tot parcursul noptii. Lichidul va iesi treptat din „drena”, iar pielea va ramane la locul ei grabind vindecarea.
O alta problema a picioarelor vara este transpiratia si mirosul urat. Piciorul are peste 250.000 de glande sudoripare. Transpiratia ajuta insa la mentinerea elasticitatii naturale a pielii, mentinandu-o umeda. Totusi, transpiratia excesiva devine incomoda. Pielea picioarelor se irita, miroase urat si poate contracta o ciuperca. Transpiratia excesiva se numeste hiperhidroza.
Mirosul urat este provocat de combinatia de bacterii cu transpiratia, de aceea piciorul trebuie bine spalat pentru a inlatura bacteriile. Majoritatea bacteriilor se strang in talpa piciorului si intre degete. Transpiratia urat mirositoare se numeste bromhidroza. Mirosul transpiratiei unei persoane depinde de alimentatia acesteia, sau de medicamentele pe care le ia. Exista alimente care potenteaza mirosul transpiratiei precum usturoiul, sparanghelul, ceapa sau unele mirodenii.
Mirosul neplacut al picioarelor este inlaturat printr-o igiena zilnica, folosirea sapunului si aplicarea unui deodorant de picioare care contine alcool si dezinfectant. Se pot folosi si antiperspirante, sau agenti de reglare a transpiratie ce contin praf de aluminiu, clorura hexahidrat de clorura de aluminiu, magneziu sau talc.
Este important sa acordam o atentie speciala pantofilor, mai ales celor inchisi. Folosirea fara ciorap a pantofilor sport, de exemplu, poate duce la formarea de bacterii. Este necesar ca astfel de incaltaminte fie mentinuta curata, sa se aplice in interior pudra de talc pentru uscare si sa fie utilizate talpile de carbon, daca nu se folosesc ciorapii.
O alta problema care poate afecta picioarele vara sunt ciupercile care apar din cauza umezelii. Sunt foarte contagioase mai ales cand mergem desculti la piscina, bai publice. Micoza piciorului duce la formarea de leziuni sau basici care supureaza.
Ciupercile pot afecta si unghiile picioarelor si este important sa actionam din timp impotriva lor, pentru a nu se extinde la alte unghii si sa duca la caderea lor. Onicomicoza este o infectie produsa de ciuperca ce se alimenteaza cu keratina din unghie. Mai intai galbena, unghia devine inchisa la culoare, se ingroasa, crapa si ulterior se desprinde de pe deget. Tratamentul lor este de lunga durata iar ciuperca se poate extinde si la celelalte unghii.
Daca boala este avansata, medicul prescrie si o medicatie orala ce trebuie urmata cu strictete timp de 12 saptamani. Ca tratament local se folosesc antifungice sub forma de lac de unghii, care trebuie aplicat zilnic, pilind in prealabil unghia pentru a elimina partile moarte.
Potrivit expertei Meritxell Martí, daca picioarele sunt ingrijite zilnic, se evita formarea pielii ingrosate si aparitia crapaturilor in zona calcaiului si a talpii. Daca pielea are tendinta sa se ingroase, este preferabil sa se foloseasca piatra ponce sau o pila pe pielea umeda, la dus. Impotriva transpiratiei se poate folosi un deodorant de picioare sau un dezinfectant.
Ideal ar fi ca dupa folosirea unei pietre abrazive sa se aplice o masca de calcaie sau o crema grasa. Piciorul poate fi invelit apoi intr-o punga de plastic pentru o mai buna absorbtie. Este necesara si o vizita periodica la pedichiurista. Tratamentul poate cuprinde bai cu apa calduta si saruri, exfoliere, taierea, pilirea unghiilor si aplicarea de uleiuri sau de creme pentru picioare.
Sursa: Agerpres