Vezi VIDEO
Majoritatea romanilor sunt asigurati doar in sistemul public de sanatate. Astfel, Casa de Asigurari de Sanatate este nevoita sa suporte de una singura nevoile de sanatate ale populatiei.
Starea economica a tarii a facut ca sistemul facultativ de asigurari de sanatate sa fie amanat si doar spitalele sa perceapa o coplata modica pacientilor la externare. Fata de alte tari europene, avem oricum cel mai bun pachet de servicii medicale cuprinse in asigurarea de stat, dupa cum afirma oficialii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures.
Conform unui studiu realizat de Institutul de sondare a pietei Gfk, 93% dintre romani sunt asigurati doar ai sistemului de sanatate public. Desi sistemul are puncte slabe si calitatea serviciilor este deseori contestata de pacienti, doar 2% detin si o asigurare de sanatate la o clinica privata si tot atatia au asigurari private platite in totalitate sau partial de compania pentru care lucreaza. In acelasi timp, 4% din populatie nu detine niciun fel de asigurare, conform aceluiasi studiu.
In aceste conditii toata presiunea cade pe cotizatiile incasate de CAS si doar spitalele percep o suma modica pentru coplata atunci cand pacientii se externeaza.
„A fost o intentie a legiuitorului in anul 2012 de a modifica legea in sensul implementarii acestor tipuri de asigurari facultative, complementare, dar s-a amanat introducerea lor din motive probabil economice, si vorbim despre ele doar in sistem privat. Exista in schimb o coplata la externarea din spital care variaza intre 5 si 10 lei”, dupa cum a informat Claudia Ganea, purtator de cuvant CAS Maramures.
Toate statele din spatiul Schengen si Uniunea Europeana lucreaza cu aceste asigurari facultative, care completeaza pachetul minimal de baza. Noi inca ne bazam doar pe asigurarea obligatorie. Introducerea asigurarilor facultative ar pune o presiune prea mare asupra bugetului si asa mic al romanilor.
„Sigur ca asigurarile facultative de sanatate ar fi o gura de oxigen pentru sistemul de asigurari de sanatate, care in acest moment este un sistem care functioneaza pe principiul solidaritatii si subsidiaritatii, in sensul ca ar acoperi o parte din pachetul de servicii de baza. Care pachet de servicii de baza, pot sa spun in cunostinta de cauza, este cel mai larg si cel mai permisiv din Uniunea Europeana”, a adaugat Claudia Ganea.
Ca sa nu ajunga la clinici sau spitale, romanii au adoptat cateva practici sanatoase. Astfel, conform studiului realizat de Gfk, principalele obiceiuri sanatoase sunt: mentinerea unei igiene corporale si orale corespunzatoare (57%), o gandire pozitiva si o abordare optimista a vietii (35%) dar si o alimentatie bazata pe produse proaspete, naturale (27%).
In schimb, jumatate din populatie nu obisnuieste sa isi administreze vitamine si suplimente alimentare.
Miscarea si exercitiile fizice, consumul moderat de alcool si tutun nu sunt considerate de multi romani activitati importante pentru sanatate. Studiul a fost realizat de Gfk pe un esantion de 1.000 de respondenti din toata tara cu varsta peste 15 ani.
Sursa: Sonia Rajnita