Vezi VIDEO
Timp de aproape o saptamana Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare a fost verificat in amanuntime de catre o comisie. A fost vorba despre o comisie a Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate care a controlat totul pentru a acorda la final un calificativ unitatii spitalicesti. Aceste evaluari se desfasoara in toata tara, dar unele unitati medicale au reusit trista performanta sa obtina cate doua sau chiar trei sute de puncte de neconformitati. Evaluatorii au luat in calcul absolut tot, iar indicatorii cuprinsi in evaluare s-au referit atat la serviciul medical, cat si la conditiile hoteliere si serviciile nemedicale care sunt oferite pacientilor.
„Din data de 28 septembrie pana in 3 octombrie am avut o comisie de acreditare trimisa de Agentia Nationala pentru Management in Sanatate, formata din cinci evaluatori. Din fericire pentru noi, Spitalul Judetean de Urgenta «Dr. Constantin Opris» Baia Mare, am reusit din 2.458 de puncte sa avem neconformitate doar 21 ceea ce in seamna un procentaj de peste 99%. Suntem un spital de elita in urma acestei evaluari. A fost o surpriza placuta pentru noi pentru ca in felul acesta ne-am putut masura si ne-am putut compara cu alte spitale. Un spital din Bucuresti a obtinut 25 de puncte de neconformitate. Noi avem 21 deci suntem peste ei”, a declarat Vasile Pop, directorul medical al Spitalului judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
Pana in luna iulie 2016, toate spitalele trebuie sa primeasca acreditare pentru a putea semna contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si a primi finantari in vederea decontarii serviciilor medicale. Scopul acreditarii este acela de a creste continuu calitatea serviciilor medicale.
„Avand in vedere ca in Spitalul Judetean de Urgenta am reusit sa terminam proiectul, s-a finalizat proiectul de modernizare a unitatii, faptul ca avenit aceasta comisie de acreditare, cred ca este un punct castigat de noi pentru ca fiind un spital la care vin bolnavi si din alte judete, vom putea sa acordam servicii medicale de inalta calitate, avand in vedere ca putem in acest moment sa ne ocupam si de dotare tehnica. Urmeaza sa primim niste investitii din partea Ministerului Sanatatii pe serviciul de Terapie Intensiva si Blocul Operator. Speram ca lucrurile sa mearga din bine in mai bine”, a mai spus Pop.
In urma evaluarii, fiecare spital este incadrat intr-un nivel de acreditare, in functie de calitatea serviciilor oferite pacientului. ”Nivelul acreditat” se acorda pentru indeplinirea a cel putin 85% din indicatorii de evaluare, ”nivelul acreditat cu incredere ridicata” se refera la indeplinerea unui procent cuprins intre 75 si 84,9%, categoria ”acreditat cu incredere medie” se acorda spitalelor care indeplinesc un procent de 45–74,9% din numarul de indicatori, iar unitatile care indeplinesc mai putin de 45% dintre indicatori primesc calificativul ”nivel neacreditat”. Primirea acestui titlu aduce implicit mai multi bani pentru spital, sume care se vor regasi in dotari si servicii pentru pacienti.
„Conform dispozitiei Casei Nationale de Sanatate, spitalele care vor fi acreditate, cu cat va fi mai buna acreditarea, veniturile pe care le putem noi obtine ca unitate sanitara vor fi mai bune”, a concluzionat Pop.
Procentul de indeplinire a indicatorilor, de peste 99%, situeaza Spitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare pe primul loc la nivel national, fiind cel mai bun rezultat inregistrat la nivelul spitalelor judetene publice din tara, pana in prezent. In viitorul apropiat, urmeaza evaluari si la alte unitati spitalicesti.
Sursa: Ana Pop