Vezi VIDEO
Statul plateste, in medie, 873 de lei pe an pentru ingrijirea unui bolnav la domiciliu. Legea permite ca un bolnav cu afectiuni cronice grave sa poata fi ingrijit la domiciliu timp de trei luni intr-un an. Astfel, in cursul anului trecut, Casa de Asigurari de Sanatate Maramures a decontat 566.000 de lei pentru ingrijirea la domiciliu a 648 de bolnavi.
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures a decontat, in cursul anului trecut, 566.000 de lei pentru servicii de ingrijiri la domiciliu. De aceste servicii au beneficiat 648 de bolnavi, in general suferinzi de afectiuni oncologice (diferite forme de cancer) in faze terminale, cei care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVDC), diferite plagi suprainfectate ori alte afectiuni ce necesita ingrijiri speciale.
Pentru a primi astfel de ingrijiri, bolnavul trebuie sa aiba: recomandare de la medicul specialist, la externarea din spital ori in ambulatoriu, o cerere, precum si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa rezulte ca afectiunea nu a aparut in urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv.
„Serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu se acorda in baza unei recomandari prescrise de medicul curant din spital, la externarea pacientului. Pentru afectiuni oncologice si AVC in faza terminala, recomandarea pentru ingrijiri medicale la domiciliu se poate efectua si din unitati ambulatorii”, a precizat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea. Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de ingrijiri la domiciliu nu poate fi mai mare de 90 de zile pe an, care se pot acorda in una sau mai multe etape.
Cele mai frecvente servicii pe care le efectueaza cei carora li se deconteaza banii (medici sau asistenti) sunt: monitorizarea parametrilor fiziologici (puls si tensiune), administrarea de perfuzii si alimentatia pasiva pentru pacientii cu tulburari de glutitie (alimentatia prin tub a persoanelor care nu pot inghiti), tratarea plagilor suprainfectate, masajul, manevre pentru evitarea complicatiilor pulmonare (la persoanele imobilizate pe spate).
Claudia Ganea a mai precizat ca furnizorii de ingrijiri la domiciliu acorda serviciile in baza unui plan de ingrijiri si trebuie sa respecte numarul si frecventa precizate in recomandare. In acest sens, se conduce o fisa de ingrijiri medicale la domiciliu pentru fiecare asigurat, in care, pe langa date privind identitatea persoanei care acorda serviciile prestate, se solicita semnatura pacientului care confirma daca aceste servicii au fost efectuate. In Maramures exista sapte furnizori de astfel de servicii, dintre care cinci sunt in Baia Mare.
Sursa: Angele Sabau