Vezi VIDEO
Medicii, atat cei de familie, cat si cei din ambulatoriul de specialitate, care vor alege sa munceasca in zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse intre 100% si 200%, potrivit unui proiect propus de Ministerul Sanatatii. Acesta urmeaza sa fie supus dezbaterii publice si ar putea intra in vigoare incepand din data de la 1 aprilie.
Chiar daca in multe dintre zonele izolate ale tarii problema lipsei personalului medical este una acuta, specialistii din domeniu cred ca aceste stimulente financiare nu vor rezolva exodul medicilor spre Occident. O alta problema a cabinetelor din zonele rurale, mai ales din localitatile izolate, o constituie conditiile de munca si dotarea precara a acestora. Astfel, medicii tineri care aleg sa profeseze la sate se trezesc de multe ori cu un cabinet in care au doar un stetoscop si tensiometru.
“Exista un proiect in ceea priveste stimularea personalului medical si atragerea lui in zonele greu accesibile si in zonele izolate ale tarii, iar cum nici judetul Maramures nu face exceptie de la acest fapt, avem si noi cateva zone in care ar putea sa fie atrasi mai multi medici de familie si chiar si medici de specialitate.
Dar, din punctul meu de vedere, nu cred ca o remunerare in plus fata de ceea ce exista la ora actuala, ar atrage medicii inspre aceste zone, ci probabil doar crearea altor conditii si stabilirea unor noi strategii si politici de sanatate pentru a creste gradul de accesibilitate a pacientului catre medic, nu a medicului catre pacient. Medicii tineri iau calea pribegiei, din pacate, si nu, in primul rand, datorita remuneratiei pe care o primesc in alt stat comunitar european cat, mai ales, din pricina conditiilor in care isi desfasoara activitatea si a gradului de implicare a comunitatii si a societatii in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei”, crede directorul Directie de Sanatate Publica Maramures, dr. Rares Pop.
Desi in acest moment toate zonele din Maramures sunt acoperite de medici de familie, lipsa acestora ar putea fi resimtita in curand, in conditiile in care multi dintre ei se afla in prag de pensionare.
“Din acest punct de vedere suntem un judet care avem acoperite aproape toate zonele cu medici, dar suferim la un alt aspect, fiind vorba despre medici care, multi, sunt inainte de pensionare. Acum acest lucru nu se resimte acut, dar eu cred ca in urmatorii cinci ani, daca nu se gaseste resursa politica, economica si sociala de a ajuta aceasta casta profesionala, lucrurile nu vor fi de bun augur. Merg si mai departe, la medicii de specialitate din spitalele din Maramures. Si aici corpul medical este imbatranit si foarte redus numeric si in urmatorii ani, daca nu gasim solutii, vom avea o problema cat se poate de complicata”, a adaugat dr. Rares Pop.
Potrivit proiectului propus de Ministerul Sanatatii, o alta modalitate de stimulare a medicilor de a lucra in mediul rural va fi aceea ca autoritatile locale sa aiba posibilitatea ca din fondurile disponibile sa directioneze sume catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalelor pe care le au in subordine.
Sursa: Tania Purcaru