Lunar, contribuim la sanatate cu aproape 11% din venitul brut, din care 5,5% se opreste de la asigurat si 5,2% de la angajator. Cu toate astea, atunci cand ajungem la spital, chiar si pentru o simpla consultatie trebuie sa bagam mana in buzunar si sa platim informal medicul sau asistenta.
Costurile se ridica semnificativ atunci cand trebuie sa ne internam pentru a ne face o serie de analize sau pentru a ne opera. Pe langa plata informala pe care o dam medicului care ne opereaza, medicului anestezist, asistentei sefe sau asistentei care se ocupa de noi, trebuie sa avem in vedere si faptul ca am putea fi nevoiti sa cumparam medicamentele pe care in mod normal ar fi trebuit sa le primim de la spital.
In plus, atunci cand mergem la medicul de familie sa ne facem analizele uzuale, de cele mai multe ori acesta ne spune ca s-au terminat fondurile si ca va trebui sa ne programeze pentru luna viitoare, in cazul in care nu vrem sa le platim in sistem privat.
O asigurare privata de sanatate ne-ar putea scapa de astfel de situatii. Pentru mai putin de 3 lei dati pe zi grija ca trebuie sa punem bani deoparte pentru eventualele vizite la medic va disparea. Persoanele care beneficiaza de o astfel de polita nu scot niciun ban din buzunar atunci cand ajung la spital. Acesta reprezinta si unul dintre motivele pentru care ar trebui sa ne facem o asigurare privata de sanatate. Costurile asociate cu serviciile medicale sunt platite de compania de asigurari de la care pacientul a achizitionat polita.
Un al doilea motiv pentru care ar trebui sa avem o astfel de polita consta in faptul ca putem beneficia de servicii medicale la standarde europene, indiferent daca ne internam intr-un spital de stat sau la privat. ”Anumite polite pun conditia ca spitalul ales sa aiba contract cu asiguratorul, alte polite indica suma pe care o ofera clientului pentru un anumit serviciu medical, indiferent de institutia medicala pe care acesta o alege, in tara sau in afara tarii”, precizeaza Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life.
In teorie, putem beneficia de tratament in strainatate si daca avem simpla calitate de asigurat in Romania, dar pentru asta trebuie sa facem un dosar pe care sa il prezentam unei comisii de la Ministerul Sanatatii, sa completam formularul E112 si sa asteptam ca specialistii de la MS sa le aprobe. Asta se intampla in cazul in am fost diagnosticati cu o afectiune grava ce nu se poate trata in Romania. Desi aparent costul tratamentului este unul gratuit, statul deconteaza valoarea tratamentelor la pretul din tara. Costul serviciilor medicale stabilite la noi in tara sunt printre cele mai mici din UE. De exemplu, un RMN de coloana vertebrala fara substanta de contrast costa in ambulatoriu, intr-un cabinet medical de radiologie din Germania, echivalentul a 1.032 de lei, in timp ce in Romania costa 300 de lei. Asigurarea privata de sanatate contribuie la acoperirea costului integral pentru serviciile medicale de calitate de care beneficiaza pacientul.
Un al treilea motiv pro asigurare privata de sanatate il reprezinta accesul la o a doua opinie a unui medic din strainatate. In cazul unui episod de imbolnavire, persoanele care au o asigurare privata de sanatate pot opta si pentru parerea unui medic din strainatate. Mai mult de atat, compania de asigurari se ocupa de toata intermedierea care presupune realizarea unui dosar medical cu investigatii traduse intr-o limba straina, contactarea in timp scurt a consortiului de medici specialisti agreati si intermedierea discutiei dintre pacientul asigurat si echipa de medici specialisti . Acest serviciu se numeste telediagnostic.
Metropolitan Life, parte a MetLife, Inc., lider global in asigurari de viata, planuri de pensii si beneficii pentru angajati, prezent si pe piata din Romania, are in portofoliul sau mai multe pachete de asigurari private de sanatate, ce se adreseaza oricarei persoane incepand din primele zile de viata si pana la 64 de ani.
Sursa: Mediafax