Vezi VIDEO
Incepand de la 1 aprilie, vaccinarea elevilor ar trebui, potrivit reglementarilor in vigoare, sa fie facuta exclusiv la medicul de familie. Proiectul a fost aprobat de oficialii din Ministerul Sanatatii, pentru a rezolva numeroasele dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicina scolara, dar si dificultatile pe care cadrele sanitare le intampinau in urmarirea antecedentelor vaccinale ale copiilor.
Medicii de familie din Maramures spun ca acest proiect nu este momentan batut in cuie, dar sunt de acord ca ar fi indicat ca vaccinurile sa fie trecute in sarcina lor, in primul rand pentru a avea o situatie exacta a tuturor copiilor vaccinati.
“Pe undeva este bine ca toate vaccinarile sa fie la medicul de familie. El este cel care vaccineaza sugarul, copilul iesit din maternitate, cu alte cuvinte, deci cred ca ar fi excelent daca ar administra el toate vaccinurile si sa existe in acest fel o evidenta foarte clara a persoanelor vaccinate. Se intampla in momentul de fata sa nu stim daca un copil a fost imunizat la scoala, mai ales in cazul elevilor din ciclul superior, unde copiii mai fug atunci cand afla ca vine doamna doctor la vaccin”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
Indiferent ca vor ramane la cabinetele scolare sau ca vor trece la medicii de familie, vaccinurile sunt deosebit de importante pentru sanatatea noii generatii. Tocmai de aceea, specialistii in domeniu ii sfatuiesc pe parinti sa nu refuze aceste imunizari, fara de care se poate ajunge chiar si la adevarate tragedii.
“Important este sa ne vaccinam copiii si sa terminam cu prostiile propagate pe net, conform carora vaccinul este daunator. In atitia zeci de ani de cariera medicala nu am vazut niciun accident sau incident care sa puna in pericol viata unui copil vaccinat, dar nevaccinarea poate duce la adevarate tragedii. Avem, din pacate, exemple si in tari din Orient, mai noi, chiar si in statele din Europa, Franta de exemplu, iar in aceasta dimineata se anuntau astfel de incidente si interventii ale guvernului pentru vaccinare, in Polonia”, a explicat medicul Gheorghe Lascu.
Prin Programul National de Imunizari, copiii sunt vaccinati obligatoriu fata de urmatoarele boli infectioase, considerate prioritati pentru sanatatea publica din Romania: poliomielita, difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion, hepatita B, infectia cu Haemophilus influenzae tip b si tuberculoza.
Sursa: Tania Purcaru