Vezi VIDEO
Incepand cu 1 octombrie 2014 este marcata Ziua Nationala de Lupta impotriva Cancerului de San. Potrivit specialistilor, acest tip de cancer este unul „optimist” iar controalele periodice sunt de multe ori salvatoare pentru femei. In ciuda faptului ca numeroasele campanii derulate la nivel national si international prin iluminarea cladirilor simbolice in culoarea roz popularizeaza palparea drept metoda cea mai buna de depistare a problemelor, specialistii spun ca ar fi nevoie si la noi in tara de campanii de screening. Un cancer de san depistat la timp poate fi tratat si vindecat.
„Autopalparea este o metoda buna pentru noi, dar este o metoda absolut insuficienta pentru ca, in principiu, la orice femeie, indiferent cat de subtiri ii sunt degetele, gaseste o tumora cand aceasta depaseste doi centimetri, deci posibilitatea tumorii de a fi metastazata este de 53% si atunci eficienta maxima n-ar fi lumina neaparat si culoarea ci o initiativa de screening al cancerului de san, lucru care in tarile din jurul nostru, dinspre Vest, este obligatoriu, pentru ca o mamografie depisteaza o tumora care este la nivel de sub un centimetru si atunci o incadrezi intr-un stadiu bun, poti sa faci o terapie activa si vindeci femeia. Acolo discutam de vindecarea cancerului”, a declarat Dr. Dumitru Filip, medic oncolog.
In functie de varsta, de istoricul medical al familiei din care provine, fiecare femeie ar trebui sa treaca pe la medic pentru analize amanuntite si penmtru o mamografie. Medicul spune insa ca o campanie cu adevarat eficienta ar fi, de fapt, chiar un control realizat gratuit pentru femeile dintr-un anumit segment de varsta.
„Aveam o conferentiara, cand eram eu student, acum multa vreme, care spunea ca dupa 40 de ani orice femeie cinstita trebuie sa-si faca o mamografie. Daca sunt modificari care suspicioneaza, daca exista un trecut al pacientei sau al familiei atunci se repeta anual. Daca nu exista nimic, se repeta la trei ani. Sunt niste reguli foarte clare de evaluare mamografica dar repet: ca sa ai succes in depistarea cancerului ar trebui facuta o actiune de amploare care sa cuprinda toate femeile in acelasi timp si atunci ar fi o constientizare net superioara celei care se face astazi prin publicitate”, a mai spus Filip.
Din pacate, la nivelul judetului Maramures, anual apar cazuri noi de cancer de san dar, din fericire, sunt si foarte multe cazuri vindecate.
„In Maramures in principiu, in fiecare an sunt 150 de cazuri noi, iar numarul cazurilor dispensarizate cred ca ajunge la 1000 si ceva pentru ca este un cancer optimist, cancerul de san. Cancerul de san se vindeca daca stii sa-l tratezi si daca-l prinzi in faza initiala. Cred ca am peste 300 de femei cu cancer la san in urmarire care vin de-a lungul timpului, pana la 10 ani”, a punctat specialistul.
Ziua de Lupta impotriva Cancerului de San este marcata la 1 octombrie, la nivel mondial. In zeci de tari se desfasoara, la aceasta data, actiuni la scara larga, cum ar fi iluminari ale unor cladiri in roz, marsuri, distribuirea de fundite roz, toate menite sa le aminteasca femeilor ca prin preventie si efectuarea de controale medicale periodice isi pot pastra sanatatea.
Sursa: Ana Pop