Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, ce depasesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate sa achite o „penalitate de nedeclarare” de 0,06% pe zi, care va fi majorata cu 100% daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele judiciare.
Penalitatea de 0,06% pe zi, reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau declararea incorecta, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale datorate si stabilite ulterior de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, va trebui achitata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferentelor de obligatii fiscale constatate de administratia fiscala prin inspectie fiscala, conform proiectului noului Cod de Procedura Fiscala aprobat de Guvern.
Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobanzii aferente datoriilor.
Intentia Guvernului de a introduce o astfel de penalitate a fost anuntata in iulie anul trecut.
Cuantumul aprobat al penalitatii este insa diferit de sistemul propus atunci de Guvern, cand penalitatea era gandita sa reprezinte 10%, in primul proiect, sau 5%, in varianta modificata ulterior, din obligatiile fiscale principale nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata, si 25% din obligatiile fiscale principale nedeclarate, daca suma stabilita depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata.
Guvernul a renuntat si la ideea de a introduce o limita maxima a penalitatii, propusa initial la 100.000 lei si, ulterior, la 1 milion lei.
De asemenea, daca datoria va fi stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus doar cu 50%, nu cu 75% cum era in proiectul initial.
Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare daca suma de plata este mai mica de 50 lei.
De asemenea, penalitatea de nedeclarare nu va fi aplicata daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, potrivit interpretarii administratiei fiscale cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.
Guvernul a intentionat si la inceputul anului trecut sa introduca aceasta penalitate, dar a renuntat dupa ce reprezentantii mediului de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au contestat faptul ca penalitatea este stabilita doar prin decizie de impunere, nu in urma unei inspectii fiscale, si ca actul de evaziune este constatat doar de catre autoritatea fiscala, fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Aceste probleme au fost reglementate acum de Guvern, in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala, cu argumentul ca va creste nivelul de conformare a contribuabilului, cu impact direct in combaterea evaziunii fiscale.
„In scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor, s-a reglementat o noua penalitate: penalitatea de nedeclarare. Aceasta penalitate are rolul de a aplica un tratament echitabil raportat la comportamentul contribuabililor, in sensul diferentierii celor care declara corect, dar nu platesc, de cei care nu declara. Aceasta masura este menita sa ajute la obtinerea unui nivel mai mare de conformare (depunerea de declaratii fiscale corecte in termen si plata sumei corecte atunci cand este datorata), cu impact direct in combaterea evaziunii fiscale. Totodata, prin aplicarea acestei masuri, se instituie un tratament diferentiat intre contribuabilii care au un comportament corect, de buna-credinta (contribuabilii care declara corect sumele datorate), si contribuabilii care actioneaza cu rea-credinta (contribuabilii care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale desi aveau aceasta obligatie)”, se arata in document.
Guvernul mai arata ca, avand in vedere noua penalitate, a fost decis ca dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale administrate de ANAF sa fie de 0,02%, pe zi de intarziere, fata de 0,03% in prezent. Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adauga si nivelul de 7,3% al penalitatilor de intarziere, rezultand un nivel total al accesoriilor de 14,6% pe an.
In urma cu un an, cand Guvernul a incercat sa introdusa aceasta penalitate, reprezentantii mediului de afaceri au reclamat insa ca aceasta penalitate de nedeclarare urmeaza sa fie introdusa tocmai cu scopul de a compensa eventualele pierderi bugetare generate de reducerea dobanzii de intarziere la 0,02%.
„Astfel, reducerea dobanzii de intarziere, in conditiile introducerii penalitatii de nedeclarare, avantajeaza doar bugetul de stat, care va plati o dobanda mai mica atunci cand nu-si onoreaza obligatiile fata de contribuabili, in timp ce contribuabilii vor plati, pe langa dobanda si penalitatile de intarziere, si aceasta penalitate de nedeclarare. Introducerea penalitatii de nedeclarare genereaza o diferenta si mai mare intre tratamentul aplicat contribuabililor in caz ca nu-si indeplinesc obligatiile fiscale si cel aplicat statului atunci cand nu-si indeplineste obligatiile de rambursare a sumelor datorate contribuabililor”, au atentionat acestia, intr-un comunicat.
Ei au reclamat faptul ca un contribuabil va risca sa achite penalitati de intarziere, dobanzi de intarziere, dar si penalitatea de nedeclarare, care poate ajunge pana la 100% din suma nedeclarata in caz de evaziune fiscala si au cerut ca aceasta penalitate de nedeclarare sa fie eliminata in totalitate din proiect.
Sursa: Mediafax