Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), Ecaterina Andronescu, a declarat sambata, 9 august, ca Raportul de control privind situatia Universitatii „Spiru Haret” a condus la elaborarea unui set de 15 masuri care urmeaza a fi aplicate „imediat”. In cazul in care Universitatea nu va respecta masurile impuse de minister, MECI „va declansa procedurile de lichidare” a institutiei de invatamant superior, a anuntat ministrul.
Astfel, programele de invatamant la distanta de la Universitatea „Spiru Haret” vor fi lichidate, iar studentii inmatriculati la aceasta forma de invatamant au posibilitatea de a finaliza studiile in alte programe de acreditate. Aceasta decizia va afecta si studentii din cadrul Centrelor de Invatamant la Distanta ale ”Spiru Haret” din Baia Mare si Sighetu Marmatiei.
Principalul argument in elaborarea acestei masuri a fost, potrivit Ecaterinei Andronescu, acela ca invatamantul la distanta „nu prilejuieste nicio intalnire a studentului cu cadrul didactic”. „Nu cred ca poti deveni criminalist daca nu ai facut nicio ora in laborator si nu te-ai intalnit, fata in fata, cu profesorul”, a declarat Andronescu.
Universitatii „Spiru Haret” ii va fi retras dreptul de a organiza examen de licenta pana la finalizarea evaluarii institutionale externe de catre ARACIS. Potrivit ministrului Educatiei, Universitatii i-a ramas dreptul de a face inscrieri.
O alta masura aplicata Universitatii este aceea de desfiintare a centrelor teritoriale ale Universitatii „Spiru Haret” din tara in care se desfasoara activitati de invatamant la distanta.
De asemenea, a fost interzisa si desfasurarea activitatilor de invatamant in cele noua centre din strainatate, fiindca, potrivit ministrului, „Romania risca sa ajunga in situatia in care nu ii va mai fi recunoscuta nicio diploma”.
Ecaterina Andronescu a explicat ca, in urma raportului de control, a fost invalidata Carta universitara a Universitatii „Spiru Haret”. De asemenea, s-a propus ca in Senat sa fie elaborat si adoptat un nou Regulament privind organizarea si desfasurarea alegerilor conducerii academice a Universitatii, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.
Ministrul Educatiei a explicat ca, dupa ce vor fi adoptate o noua Carta universitara si un nou Regulament, „va urma alegerea structurilor de conducere de la toate nivelurile”.
O alta masura propusa de MECI in urma intocmirii raportului vizeaza invalidarea tuturor titlurilor stiintifice de conferentiar si de profesor universitar acordate de Universitatea „Spiru Haret” fara respectarea procedurilor legale. Potrivit Ecaterinei Andronescu sunt 92 de cadre didactice aflate in aceasta situatie.
Totodata, Universitatea „Spiru Haret” va fi obligata sa coreleze cifrele de scolarizare cu elementele legate de capacitatea institutionala si sa le reduca astfel incat sa fie asigurat raportul studenti/ cadre didactice la nivelul standardelor (de la un raport de 438, cat este in prezent, la maxim 30).
De asemenea, Universitatea urmeaza a fi monitorizata, in baza Metodologiei MECI, pe o perioada de trei ani.
In ceea ce ii priveste pe absolventi, diplomele lor vor ramane deocamdata legale. Numai absolventii de Drept, care au finalizat trei ani de studii, avand 180 de credite, vor fi obligati sa isi completeze studiile pana la obtinerea a 240 de puncte de credite de studii transferabile.
Potrivit ministrului Educatiei, masurile nu au fost luate pentru a „sanctiona” Universitatea „Spiru Haret”, ci pentru a evita ca, pe viitor, in sistemul scolar romanesc sa mai existe astfel de situatii.
„Sunt masuri extrem de severe la adresa Universitatii Spiru Haret, insa eu cred ca aceasta institutie de invatamant superior intelege ca are nevoie de recredibilizare. Masurile se vor aplica imediat ce va fi posibil. Momentan suntem in vacanta scolara”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Sursa: Agerpres