Vezi VIDEO
Asigurarea obligatorie a locuintei ar trebuie sa fie, asa cum ii spune si numele, obligatorie. Asta este valabil insa doar in teorie, pentru ca desi programul national lansat in vara anului 2010 prevede sanctiuni pentru cei care nu isi asigura locuintele, acestea nu pot fi aplicate. Autoritatile locale nu au acces la baza de date a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), astfel ca nu stiu care sunt persoanele care si-au asigurat locuinta si care sunt pasibile de amenda.
Cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei au fost speriati romanii la demararea programului prin care fiecare locuinta trebuia sa fie asigurata impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si a inundatiilor. Amenzile au ramas doar la stadiul de idee, pentru ca autoritatile locale nu au acces la baza de date a persoanelor asigurate.
„In momentul de fata, este in vigoare legea nr. 260 din 2008, republicata in anul 2011, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau a inundatiilor, dar noi, ca si autoritate publica locala, nu avem acces la baza de date PAID. Pana cand nu primim acces la baza de date, nu putem verifica cine are si cine nu are asigurarea obligatorie platita pana in momentul de fata”, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Baia Mare, Dan Coarda.
In lipsa unor masuri concrete, dar si din lipsa de bani, multe persoane au ales sa nu isi asigure locuinta sau, daca si-au facut asigurarea anul trecut, sa nu o mai reinnoiasca.
„Nu am facut-o, ca eu nu sunt de aici, sunt din alta parte. Nu am facut-o, dar o fac daca e obligatorie, nu-i problema! N-am facut-o din cauza banilor mai mult si n-am stiut exact cat se plateste pe luna, pe trimestru, nu m-am informat”, a spus un maramuresean.
„Am facut, dar anul asta inca nu, mai tarziu. Am facut-o fiindca zicea ca ne amendeaza daca nu o facem, insa nu cred ca are vreo valoare pentru ca nu ti-e asigurat totul din casa, e asigurat doar ce noua nu ni se poate intampla si nu cred ca are rost. Am facut-o atunci, dar nu stiu daca anul asta o s-o mai fac sau nu”, a aratat o alta maramureseanca.
Pe de alta parte, sunt si oameni care prefera sa se stie in siguranta, astfel ca isi fac o polita de asigurare a locuintei. Pentru cativa zeci de lei in plus, unii aleg politele de asigurare facultative, care includ si mai multe riscuri.
„Mi-am facut asigurarea, ca sa fiu asigurata. Este o siguranta in plus, mai ales in blocurile astea, se intampla inundatii…Este o asigurare facultativa”, a spus o alta maramureseanca.
Costul unei polite de asigurare obligatorie este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta. O astfel de polita asigura o despagubire maxima de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro, insa doar in cazul cutremurelor, alunecarilor de teren sau a inundatiilor.
Sursa: Gabriela Kuhajda