Sanctiunile europene incep sa se aplice „timid” si in Baia Mare. Cu alte cuvinte, baimarenii care incalca regulile edilitar-gospodaresti valabile in tarile membre ale UE sunt pasibili de amenzi, conform proiectului de hotarare aprobat in sedinta de Consiliu Local din 28 iulie 2009. Sanctiunile sunt, in medie, de la 500 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, si intre 1.000 si 2.500 lei, in cazul persoanelor juridice.
Pana in acest moment, multi dintre baimareni nu au auzit de aceasta lege. Motivul l-ar putea constitui si numarul infim al celor sanctionati de la intrarea in vigoare a proiectului de hotarare. Desi exista multe persoane care nu respecta conditiile impuse in Consiliul Local, doar patru cetateni s-au ales cu amenzi contraventionale.
Potrivit sefului Directiei Servicii Publice (DSP) din cadrul Primariei Baia Mare, Vasile Barbul, aceste controale se efectueaza doar in urma unor sesizari venite din partea cetatenilor. “Corpul de control al Primariei actioneaza doar la sesizarea cetatenilor si, daca se dovedeste ca plangerea este intemeiata, se recurge la sanctiuni. Pana acum au fost date patru amenzi contraventionale. Toate au fost pentru aceeasi fapta: acei cetateni au aruncat deseuri direct de pe fereastra”, arata Vasile Barbul. Valoarea amenzilor este de aproximativ 1.000 lei.
Conform legislatiei, corpul de control al Sistemului de gospodarire din cadrul Primariei Baia Mare, aflat sub coordonarea DSP, amendeaza – cu pana la 2500 lei – pe oricare cetatean sau firma care nu intretine imobilele in care isi desfasoara activitatea, igiena locuintelor si a anexelor, nu inlocuieste jgheaburile sau burlanele defecte, nu afiseaza numarul imobilului ori deterioreaza monumentele amplasate in locuri publice.
De asemenea, sunt aplicate amenzi pentru scuturarea covoarelor, lenjeriei etc. pe ferestre sau balcoane, aruncarea diverselor obiecte, dispozitive si deseuri menajere sau mizeria din zonele pe care le detin sau isi desfasoara activitatea. In aceste cazuri, sanctiunile sunt de 200-500 lei.
Nu scapa de sanctiuni nici acele persoane fizice sau juridice care nu isi curata zapada din fata blocului sau a sediului firmei. In acest caz, amenzilesunt de la 500 la 1.000 lei pentru cetateni si de la 1.000 la 2.000 pentru societatile comerciale din municipiu care nu respecta regula.
Asociatiile de proprietari pot fi si ele amendate daca nu asigura buna functionare a tuturor activitatilor edilitar-gospodaresti si a tuturor instalatiilor cu care sunt dotate imobilele: ascensor, distribuirea apei calde, reteaua de furnizare a gazului metan sau rampele de gunoi. Sanctiunile pot ajunge la 2.500 lei. Aceleasi sanctiuni le pot primi si acei proprietari care nu faciliteaza conditii bune de trai chiriasilor.
Cele mai mici amenzi mentionate in proiectul de hotarare sunt cele pentru necositul ierbii, gazonului ori a spatiilor verzi din spatele blocurilor. Acestea sunt in valoare de 100-300 lei pentru persoane fizice si 500-1.000 lei pentru persoane juridice.
Sursa: Catalin Tineghe