Lucrători din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș împreună cu polițiștii Biroului Siguranța Școlară, au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului ,, ȘANȘA ESTE DE PARTEA TA” în cadrul Școlii Gimnaziale Ardusat. Reamintim faptul că obiectivul principal în cadrul proiectului, este stimularea participării la educație și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și combatere a abandonului școlar pentru 210 preșcolari și elevi din județul Maramureș ai căror părinți sunt plecați în străinătate, prin dezvoltarea unor servicii integrate. În cadrul activității, cei prezenți au aflat ce obligații au în calitate de părinți atunci când intenționează să meargă în străinătate la muncă. Acestora le-a fost prezentat cadrul legal destinat protecției copiilor, ai căror părinți decid să lucreze în străinătate, respectiv Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, modificată și completată prin Legea 257/2013, respectiv Anexa nr.1 a Hotărârii de Guvern 691/2015, privind Procedura de monitorizare a modului de creștere și îngrijire a copilului cu părinți plecați în străinătate și a serviciilor de care aceștia pot beneficia.
Activitățile în cadrul proiectului vor continua și în alte localități în județul Maramureș. Aceste întâlniri își propun să informeze părinții cu privire la obligația de a notifica intenția că urmează să plece la muncă în străinătate Serviciului Public de Asistență Socială de la domiciliu, cu minim 40 de zile înainte de a părăsi țara. Notificarea va conține, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților.
Respectându-se aceste obligații, copilul poate primi o educație care să-i permită dezvoltarea în condiții nediscriminatorii a cunoștințelor, a aptitudinilor și personalității sale.
Educarea în școală trebuie să urmărească ceea ce credea cu tărie Albert Einstein și anume că ,, tânărul trebuie să părăsească băncile școlii, nu ca specialist, ci ca o personalitate armonioasă”. Astfel, vom putea avea o societate în care toleranța, încrederea și respectul pentru ceilalți vor contribui la progres.