Vezi VIDEO
Nu constructorii vor transforma in santier Piata Cetatii – in care se afla Turnul Stefan, simbolul municipiului Baia Mare, ci arheologii. Proiectul de reabilitare aprobat de autoritatile locale nu poate sa inceapa pana nu se fac sapaturi in zona, specialistii din cadrul Muzeului de Istorie trebuind sa stabileasca daca exista vestigii care trebuie protejate. Se presupune ca in piata, care este cunoscuta si sub denumirea de Tintirim, s-ar afla oseminte umane, tinand cont ca aici a functionat multi ani la rand un cimitir. Prin urmare, reabilitarea nu va incepe decat in momentul in care arheologii isi vor termina treaba.
Investitiile din Piata Cetatii prevad realizarea a doua centre de informare, a unei fantani arteziene, precum si montarea de gazon. Pentru a demara lucrarile de reabilitare este nevoie de descarcarea arheologica a perimetrelor unde vor fi ridicate constructiile prevazute in proiect. Arheologii vor incepe sapaturile chiar in zilele urmatoare.
“De saptamana viitoare vor incepe lucrarile de cercetare arheologica. Fiind o zona declarata monument istoric, inclusiv piata. Procedura inainte de a se incepe lucrarile prevede ca sa facem cercetari arheologice. Dupa ce aceasta cercetari se vor finaliza, vom vedea care sunt rezultatele si, in functie de asta, se va modifica sau nu proiectul tehnic. Daca nu se va modifica, imediat vom organiza licitatia pentru executia lucrarilor in proiect, care au fost aprobate spre finantare de Agentia de Dezvoltare Nord –Vest”, a declarat city managerul Vasile Barbul municipiului Baia Mare.
Istoricii si arheologii presupun, data fiind istoria locului, ca vor fi descoperite in urma sapaturilor mai multe morminte. “In cazul Bisericii «Sfantul Stefan» nu se va cere o eliberare a certificatului de descarcare de sarcina arheologica deoarece, cu siguranta, stim ca acolo se afla biserica, criptele si alte elemente, iar in celelalte situatii ne asteptam sa gasim mormintele care tineau de biserica parohioala”, a explicat seful sectiei Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie, Dan Pop.
Aproximativ doua luni vor dura sapaturile arheologice din Piata Cetatii. Dupa finalizarea lucrarilor arheologice, oficialii din Primaria Baia Mare vor trece la organizarea licitatiei pentru gasirea unei firme care sa execute proiectul. Acesta trebuie finalizat in 18 luni de la momentul semnarii contractului.
Sursa: Anca Popescu