Elevii Liceului de Arta din Baia Mare vor invata pe un adevarat santier. Orele din unitatea de invatamant se vor desfasura printre picaturi de ploaie, in sali de clasa unde miroase a mucegai din cauza infiltrarilor de apa si unde mobilierul se degradeaza de la o zi la alta. Lucrarile nu vor fi finalizate pana la 15 septembrie pentru ca nu sunt bani, conducerea Liceului neprimind nici macar jumatate din suma solicitata pentru finalizarea reabilitarii institutiei de invatamant.
La Liceul de Arta din Baia Mare a inceput inca din 2008 o investitie care prevedea extinderea prin mansardare a cladirii, aici urmand sa fie infiintate 27 de sali noi de clasa. Lucrarile au fost finantate din bugetul local cu 419.000 de lei, iar in luna mai investitia a fost sistata din lipsa de fonduri.
Problema s-a accentuat de la o zi la alta, deoarece jumatate din acoperis a fost descoperit, cladirea fiind acoperita in acest moment cu o folie, iar in momentul cand ploua, salile de clasa de la etajul superior sunt inundate. In plus, mobilierul si parchetul din sali se deterioreaza pe zi ce trece.
In aceste conditii cei 850 de elevi vor invata in conditii improprii, printre picaturi de ploaie, in unele sali fiind improvizate tot felul de surse care sa preia apa, picurata prin tavan. Astfel in unele sali de clasa au fost aduse vanite care sa preia apa ce curge prin tavan.
”In acest moment suntem intr-o situatie disperata, corpul A al cladirii s-a decopertat, a fost montata structura metalica, in prezent aceasta fiind acoperita cu o folie provizorie. Toata scoala a fost inundata, miroase a mucegai din cauza apei infiltrate in urma ploilor, mobilierul scolar si parchetul existent la etajul al II-lea se deterioreaza. Trebuie sa fie gasita o solutie pentru a da posibilitatea celor 850 de elevi si 150 de cadre didactice din Liceul de Arta Baia Mare sa inceapa anul scolar 2009-2010 in conditii normale”, a precizat directorul adjunct al Liceului de Arta, Radu Mandache
Conducerea Liceului de Arta, precum si reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures au facut demersuri la Consiliul Judetean, Prefectura si la nivel central, insa in zadar, pentru ca nu a fost primita nici macar jumatate din suma necesara.
Pentru investitia de la Liceul de Arta ar fi nevoie de 3 milioane de lei, insa nu s-au primit nici macar 1,5 milioane, asa cum s-a solicitat la nivel central. ”De la Primarie si Consilii Locale avem ajutor, dar de la Consiliul Judetean si Prefectura, ajutorul este zero, parca nu-i intereseaza situatia. Am trimis memorii la ministrul Educatiei, la domnul secretar de stat, Mihnea Costoiu. Au raspuns prompt, dar nu a fost alocat nici un ban. Am sunat la cabinetul prezidential si am cerut sa vorbesc cu presedintele Traian Basescu. Acesta m-a indreptat sa vorbesc cu consilierul prezidential care se ocupa de problemele pe educatie. Am primit un raspuns de la acesta, ne-a raspuns ca ne va anuntat cand va avea un raspuns”, a afirmat profesorul Vilmos Ambrus, membru in Biroul Operativ al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures.
Lucrurile stau destul de prost si in cazul Gradinitei numarul 7 cu program Step by step, dar si in cazul Colegiului National Mihai Eminescu, unde lucrarile de reabilitare s-au impotmolit din acelasi motiv, cel al lipsei fondurilor necesare.
”Investitiile din Maramures pe reabilitarea si consolidarea scolilor au intarziat foarte mult. Guvernul a alocat doua transe de sume insuficiente si total pe langa necesitati. Probleme sunt si in Baia Mare, la Colegiul National Mihai Eminescu, Gradinita cu program Step by step”, a explicat liderul SLI, Liviu Pop. Acesta a mai concluzionat ca ”in invatamant pe langa ca sunt bani putini, sunt cheltuiti prost. Sunt cheltuiti, nu investiti. E o risipa a banului public”.
Sursa: Camelia Tocaci